Емигрантските пари близо до историческото си дъно

2484
Емигрантските пари близо до историческото си дъно

© Unsplash

В годините преди пандемията неведнъж българските емигранти бяха най-големите инвеститори в страната.

В годините между 2017 и 2019 те изпращаха на свои близки и роднини над 1 млрд. евро годишно, като рекордните 1.219 млрд. евро бяха отчетени през 2019 г.

Най-много средства постъпваха от Германия и САЩ – по над 200 млн. евро на година, сочи справка на Profit.bg на база данни от централната ни банка.

Не така обаче се развиват нещата от края на първото тримесечие на 2020 г. Първите три месеца на миналата година завършихме с 237.8 млн. евро, а в следващите шест тримесечия, в които продължава и пандемията, общата сума е почти идентична.


Започвайки от второто тримесечие на 2020 г. и завършвайки до третото тримесечие на 2021 г., у нас са постъпили 245.7 млн. евро, показват изчисления на Profit.bg.

Най-малка беше сумата през четвъртото тримесечие на миналата година – едва 36.9 млн. евро, следвана от 39.7 млн. евро за третото тримесечие на 2020 г. и първото тримесечие на настоящата година.

Емигрантите изпратиха у нас близо 9 млрд. евро за 10 г.Половината от парите са от три държави

Според предварителните данни от Българска народна банка, в периода от 1 юли до 30 септември у нас са постъпили 40.2 млн. евро спрямо 303.7 млн. евро за третото тримесечие на 2019 г., т.е. малко преди началото на пандемията.

Слаби бяха и останалите две тримесечия, които не споменахме по-горе – второто на 2020 г. и второто на 2021 г., когато емигрантите изпратиха 44.5 и 44.6 млн. евро.

Тримесечни данни

Германия и САЩ продължават да са начело по този показател, след като сънародниците ни, работещи там, са изпратили по официални канали 8.3 и 7.5 млн. евро към свои близки и роднини. Следват Испания с 4.3 млн. евро и Великобритания с 3.9 млн. евро.

От началото на годината

Четирите държави са единствените, от които сме получили над 10 млн. евро от началото на 2021 г. Лидерството отново е за българите, работещи в Германия, които пратиха в страната 25.6 млн. евро, следвани от трудещите се в САЩ и Испания с по 23.3 и 13.2 млн. евро.

Голямото завръщане: Пандемията накара гурбетчиите да се приберат у домаПо предварителни данни в Румъния през последната година са се завърнали над 1.3 милиона емигранти

Общата сума, постъпила от емигрантите във Великобритания от началото на годината, е 12 млн. евро, което е близо два пъти по-малко от парите на тримесечие преди пандемията.

Сънародниците ни, работещи в Гърция, изпратиха у нас 7.9 млн. евро, докато тези от Белгия и Франция се отчетоха с 4.3 и 4 млн. евро.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg