Европейците се напиват до смърт

3630
Европейците се напиват до смърт

© Pixabay

Навиците на европейците по отношение на консумацията на алкохол ги излагат на по-голям риск от ракови заболявания на храносмилателната система, показва нов доклад на водещи лекари на континента.

Средно европейците консумират между едно и четири питиета дневно, което е достатъчно, за да бъдат класифицирани като “умерени” пиячи, а това увеличава риска от колоректален рак и рак на хранопровода, се казва в доклада на специалистите гастроентеролози от United European Gastroenterology, цитиран от Bloomberg.

“Повечето хора не са наясно, че алкохолът е рисков фактор при тези ракови заболявания,” казва професор Хелена Кортез-Пинто, гастроентеролог от Лисабон. “Това епидемиологично доказателство е съвсем ясно за асоциацията.”

Медиците са анализирали данни на Световната здравна асоциация, които показват, че европейците пият повече от хората, на който и да било друг континент – средно по 11.2 литра алкохол на година, или по малко по-малко от две питиета на ден.

Американците употребяват с 20% по-малко алкохол от европейците, докато в Африка се пие наполовина, колкото в Европа. Един на всеки петима европейци на възраст над 15 употребява “сериозно” алкохол, консумирайки повече от четири алкохолни питиета на ден поне по веднъж в седмицата.

От Американската асоциация за борба с рака подкрепиха заключенията от доклада, посочвайки, че “ограничаването на алкохола до неповече от две питиета на ден за мъжете и едно за жените може да донесе много ползи в здравословен план, в това число понижен риск от колоректален рак.”

Близо един на всеки четири смъртни случая вследствие на гастроентерологични заболявания може да бъде приписан на консумацията на алкохол, според доклад на Световната здравна организация от 2014 г.

Топ 25 на страните, в които се пие най-много чист алкохолКъде сме ние?

“Има карциногенни ефекти от алкохола, които засягат основно гастроентерологичния тракт,” казва Ричард Гарднър от британската асоциация на гастроентеролозите. “Поначало, няма такова нещо като безрискова консумация на алкохол.”

Новите случай на рак се очаква да се увеличат от 14 млн. през 2012 г. до 22 млн. до 2030 г., според Световната здравна асоциация. В същото време, смъртните случаи от рак годишно се очаква да нараснат от 8.2 млн. до 13 млн.

“Необходимите са политически действия, като минимална цена и ограничаване на достъпа до алкохол за предотвратяването на много смъртни случаи в бъдеще,” смята Маркус Пек, от болницата Klinikum Klagenfurt в Австрия.

Литва оглавява класацията за най-голяма консумация на алкохол. Там жителите консумират средно по 3.2 алкохолни питиета на ден, или 18.2 литра концентрат на човек на година. В сравнение с това употребяващите алкохол в САЩ са направо трезвеници, консумирайки средно по 1.6 питиета на ден.

Правителството на Литва наскоро прие сериозни реформи на законите, свързани с алкохола, които ще влязат в сила от 1 януари. Страната ще забрани рекламата на алкохол, ще вдигне миналната възраст за консумация на алкохол от 18 на 20 г. и ще забрани продажбите на алкохол между 8 часа вечерта и 10 часа сутринта.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...