Евростат: България с трето най-ниско съотношение дълг/БВП

3966
Евростат: България с трето най-ниско съотношение дълг/БВП

© Pixabay.com

В края на третото тримесечие на 2017 г. България запазва третата си позиция в Европейския съюз (ЕС) по най-нисък държавен дълг спрямо брутния си вътрешен продукт (БВП).

Данни на европейската статистическа служба Евростат сочат, че съотношението дълг/БВП на страната ни възлиза на 25.6 на сто спрямо 27.7 на сто за преди тримесечие и 28.5 на сто преди година.

Дългът на страната ни към 30 септември възлиза на 25.021 млрд. лв. срещу 26.662 млрд. лв. към 30 юни и 26.307 млрд. лв. за преди 12 месеца.

Първото място в класацията се заема от Естония със съотношение от 8.9 на сто, а втора е Люксембург с 23.4%.

Спрямо тримесечие по-рано най-много нараства съотношението дълг/БВП на Гърция (1.3%), както и Белгия (0.9%). Понижение се отчита при Чехия (4.3%), Кипър (2.9%), Литва (2.3%) и България (2.1%).

Сравнение на данните от преди 12 месеца показва ръст при съотношението дълг/БВП при Италия, Люксембург и Франция, а понижение – при Кипър, Холандия, Малта и Германия.

Средното ниво на дълг/БВП на страните от еврозоната възлиза на 88.1 на сто срещу 89% за преди три месеца. Спад се отчита и в ЕС – от 83.3 на 82.5 на сто.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...