Германският град, който не е в ЕС и други географски куриози

18026
Германският град, който не е в ЕС и други географски куриози

Пригответе се за урок по география. Предупреждаваме обаче предварително - следващите места се характеризират с най-странната география в света.

Нова книга на сърбина Зоран Николич, озаглавена The Atlas of Unusual Borders, е наистина завладяващ сборник от „интригуващи граници, територии и географски куриози“.

И идва съвсем навреме, предвид нарастващия интерес към международните гранични въпроси покрай брекзит, посочва Daily Mail.


Британското издание представя селекция от невероятни места, като например германския град, който не е в ЕС, френско-швейцарската граница, преминаваща през двойното легло в хотелски апартамент и други.

Вижте ги:

Ливия - във Франция е, но принадлежи към Испания


Ливия е във Франция, на изток от Андора и на по-малко от километър от френско-испанската граница. Но принадлежи на Испания.

Историята за този статут се крие още в ранното Средновековие. Това е древната столица на една от каталунските страни - Чердания. Когато през 17-и век е съставено споразумение за граница между Испания и Франция, Испания е длъжна да предаде на Франция всички села от Северна Чердания. Въпреки това, тъй като Ливия има статут на град, тя запазва това обособено парче земя.

Около 1500-те й жители често смятат своя град за „родното място“ на Каталуния, тъй като техният средновековен владетел, управляващ от самата Ливия, поставя основите на съвременната каталунска идентичност, се казва в The Atlas of Unusual Borders.

Бюсинген ам Хохрейн - германският град, който не е част от ЕС

Градът се намира в Германия, но нещата не са толкова прости, що се касае до териториалния му статут.

Той е отделен от Германия от швейцарска територия, която го обгражда и която в най-тясната й точка е широка само 700 метра. И не е в ЕС.

Но пък е част от швейцарската митническа територия и швейцарският франк е най-често използваната валута, въпреки че е възможно да се правят плащания в евро.

След Първата световна война в Бюсинген са проведени няколко референдума, на които близо 100% от населението изразява желанието си да се присъедини към Швейцария. Всеки път страната отхвърля това искане, тъй като й липсва подходяща територия, която да предложи на Германия в замяна.

Баарле - където „гражданството“ на обитателите на дадена къща се определя от позицията на нейната входна вратаБаарле е в южната част на Холандия, близо до границата с Белгия, но страда от раздвоение на личността - отчасти е белгийска, отчасти холандска територия.

Градът се състои от две части: холандския Баарле-Насау и белгийския Баарле-Хертог. Границата пресича някои от улиците по няколко пъти, докато някои къщи са отчасти в Белгия и отчасти в Холандия.

В случаите, когато границата минава през къща, нейното„ гражданство “се определя въз основа на това на чия територия е входната й врата. 

13 забележителни държавни граници, начертани от природатаГранични линии, начертани от природата

Испанският „мини Гибралтар“ или най-късата сухопътна граница в света

Испанците наистина не харесват факта, че скалистият полуостров Гибралтар принадлежи на Обединеното кралство.

Но Испания има свои малки острови „Гибралтар“, точно на средиземноморския бряг на Мароко. Мароканците също не са щастливи от това. 

Те са останки от войната на Испания с мюсюлманите, а днес са изцяло испанска суверенна територия, която е част от Европейския съюз и Шенгенското пространство.

Една от тези суверенни територии - скалната крепост Peñón de Vélez de la Gomera, е малък, естествен скалист остров до 30-те години на миналия век, когато буря нанася големи количества пясък между острова и континента, превръщайки го в специфичен тип полуостров.

В този момент той се превръща в най-късата сухопътна граница в света, дълга само 85 метра.

Хотелът с граница, преминаваща през двойното легло в младоженския му апартамент


Ла Кюр е малко селце, разделено от границата на Франция и Швейцария, на около 30 километра северно от Женева.

Границата разделя селото, улиците и дори някои сгради, като например известния хотел Arbez. Нещо повече, тя дори минава през младоженския апартамент, разделяйки двойното му легло.
 
Острови Диомид - разположени наблизо, но разделени от цял ден

Разположението на Диомидовите острови в Беринговия пролив на пръв поглед противоречи на времето и пространството.

Големият Диомид принадлежи на Русия, а Малкият Диомид принадлежи на американския щат Аляска. Но ги разделят само 4 км вода..

Това е достатъчно забележително, но не толкова, колкото факта, че двамата острова се намират в различни часови зони, при това с доста голяма разлика. Когато на американския остров часът е 8 сутринта, на руския е 7 вечерта. 
Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg