Градовете и държавите с най-много супербогаташи

3301
Градовете и държавите с най-много супербогаташи

© Pixabay

Ню Йорк изгуби короната си на града с най-много супербогати хора, изпреварен от надигащата се вълна от богатство в Азия.

Хонконг изпреварва Голямата ябълка като града с най-голяма популация от хора с лично състояние, оценявано на най-малко 30 млн. долара, според най-новата класация на Wealth-X.

Броят на супербогаташите в бившата британска колония се е увеличил с 31% през миналата година - до около 10 000, според проучването на Wealth-X. За сравнение, броят на супербогаташите в най-големия американски град възлиза на близо 9 000.

Токио оформя челната тройка, докато Париж (3 950 души) изпреварва Лондон (3 830 души), за да заеме първото място в Европа (и пето място в общата класация), след като брекзит оказа своето влияние върху английската столица.

Лос Анджелис се нарежда на четвъртото място с 5 250 души с активи на стойност най-малко 30 млн. долара. Челната десетка се допълва от Чикаго (3 255), Сан Франциско (2 820), Вашингтон (2 735) и Осака (2 730).


Броят на супербогатите хора по света се е увеличил с 13% през миналата година, според Wealth-X, като вече достига около 255 810, а общите им активи възлизат на 31.5 трлн. долара.

Азия отчита най-бърз растеж, като в основата му са Китай и Хонконг, според авторите на проучването. Така делът на азиатците в световната популация на хора с минимум 30 млн. долара активи нараства до малко над 25%, в сравнение с около 18% преди десетилетие.

“В следващите пет години Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да съкрати разликата по отношеие на супербогатите с останалите региони, но прогнозите са, че ще остане зад Европа, Близкия изток и Африка в абсолютно изражение”. Броят на супербогатите в Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да нараства с по 8.3% годишно, според авторите на проучването.

Броят на жените сред супербогатите възлиза на около 35 000 през миналата година, което им отрежда рекорден дял от близо 14%, сочат още данните.

Хонконг оглавява класирането по градове, но в челната десетка няма нито един град от континентален Китай, въпреки че страната заема третото място в подреждането по държави. Това е така, защото богатите хора в Китай са разпръснати из цялата страна, което личи и от факта, че в Китай се намират 26 от 30-те най-бързо растящи града на супербогатите.

Относително трудният пазарен период за суровините е причината за това регионът на Близкия изток да отчете най-слабия растеж в световен мащаб както при активите, така и при броя на богаташите, които нарастват с 4.8% и 4.4%, респективно.

Колко изкарват знаменитостите и милиардерите за 1 час?От Джордж Клуни до Джеф Безос


Броят на супербогатите нараства във всеки един от отделните региони, благодарение на доброто представяне на пазарите през миналата година.

Въпреки това супербогатите държат по-голяма част от състоянието си – 35%, в ликвидни активи, като кеш, според проучването. Алтернативните инвестиции, като недвижими имоти, предмети на изкуството и яхти, са съставлявали 6.6% от общите активи.

Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС е отразено в миналогодишните тенденции, според проучването. Париж изпреварва Лондон след ръст в броя на богаташите от 17%, до над 3 900 души. Изоставането на Лондон пък се дължи на “свързаната с брекзит несигурност на британските финансови пазари и в икономиката като цяло”.

В класирането по държави САЩ традиционно заема първото място със 79 595 души с активи на стойност минимум 30 млн. долара. Второто място е за Япония със 17 915 души, докато челната тройка се оформя от Китай с 16 875 души.

Челната десетка допълват Германия (15 080), Канада (10 840), Франция (10 120), Хонконг (10 010), Великобритания (9 370), Швейцария (6 400) и Италия (5 960).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg