Градовете и държавите с най-много супербогаташи

3093
Градовете и държавите с най-много супербогаташи

© Pixabay

Ню Йорк изгуби короната си на града с най-много супербогати хора, изпреварен от надигащата се вълна от богатство в Азия.

Хонконг изпреварва Голямата ябълка като града с най-голяма популация от хора с лично състояние, оценявано на най-малко 30 млн. долара, според най-новата класация на Wealth-X.

Броят на супербогаташите в бившата британска колония се е увеличил с 31% през миналата година - до около 10 000, според проучването на Wealth-X. За сравнение, броят на супербогаташите в най-големия американски град възлиза на близо 9 000.

Токио оформя челната тройка, докато Париж (3 950 души) изпреварва Лондон (3 830 души), за да заеме първото място в Европа (и пето място в общата класация), след като брекзит оказа своето влияние върху английската столица.

Лос Анджелис се нарежда на четвъртото място с 5 250 души с активи на стойност най-малко 30 млн. долара. Челната десетка се допълва от Чикаго (3 255), Сан Франциско (2 820), Вашингтон (2 735) и Осака (2 730).

Броят на супербогатите хора по света се е увеличил с 13% през миналата година, според Wealth-X, като вече достига около 255 810, а общите им активи възлизат на 31.5 трлн. долара.

Азия отчита най-бърз растеж, като в основата му са Китай и Хонконг, според авторите на проучването. Така делът на азиатците в световната популация на хора с минимум 30 млн. долара активи нараства до малко над 25%, в сравнение с около 18% преди десетилетие.

“В следващите пет години Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да съкрати разликата по отношеие на супербогатите с останалите региони, но прогнозите са, че ще остане зад Европа, Близкия изток и Африка в абсолютно изражение”. Броят на супербогатите в Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да нараства с по 8.3% годишно, според авторите на проучването.

Броят на жените сред супербогатите възлиза на около 35 000 през миналата година, което им отрежда рекорден дял от близо 14%, сочат още данните.

Хонконг оглавява класирането по градове, но в челната десетка няма нито един град от континентален Китай, въпреки че страната заема третото място в подреждането по държави. Това е така, защото богатите хора в Китай са разпръснати из цялата страна, което личи и от факта, че в Китай се намират 26 от 30-те най-бързо растящи града на супербогатите.

Относително трудният пазарен период за суровините е причината за това регионът на Близкия изток да отчете най-слабия растеж в световен мащаб както при активите, така и при броя на богаташите, които нарастват с 4.8% и 4.4%, респективно.

Колко изкарват знаменитостите и милиардерите за 1 час?От Джордж Клуни до Джеф Безос


Броят на супербогатите нараства във всеки един от отделните региони, благодарение на доброто представяне на пазарите през миналата година.

Въпреки това супербогатите държат по-голяма част от състоянието си – 35%, в ликвидни активи, като кеш, според проучването. Алтернативните инвестиции, като недвижими имоти, предмети на изкуството и яхти, са съставлявали 6.6% от общите активи.

Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС е отразено в миналогодишните тенденции, според проучването. Париж изпреварва Лондон след ръст в броя на богаташите от 17%, до над 3 900 души. Изоставането на Лондон пък се дължи на “свързаната с брекзит несигурност на британските финансови пазари и в икономиката като цяло”.

В класирането по държави САЩ традиционно заема първото място със 79 595 души с активи на стойност минимум 30 млн. долара. Второто място е за Япония със 17 915 души, докато челната тройка се оформя от Китай с 16 875 души.

Челната десетка допълват Германия (15 080), Канада (10 840), Франция (10 120), Хонконг (10 010), Великобритания (9 370), Швейцария (6 400) и Италия (5 960).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...