Градовете с най-голяма гъстота на мултимилионери в света

2020
Градовете с най-голяма гъстота на мултимилионери в света

© Pixabay.com

Ако някои иска да общува с мултимилионери това лято, Хамптънс и езерото Комо не са местата, където има най-голяма вероятност това да се случи.

Според най-новия доклад на Wealth-X за богаташите по света най-голяма вероятност да срещнете някой, който разполага с 30 млн. долара или повече, има в американския град Сан Хосе.

Сан Хосе, който се намира на около час с кола южно от Сан Франциско, оглавява класацията на градовете по света с най-голяма концентрация на супербогати жители. Един на всеки 727 души в Сан Хосе, който е фактическата столица на Силициевата долина, е член на този елитен клуб.


Градовете с най-голяма гъстота на супербогати хора са с умерена големина, в които доминират технологиите или финансовите услуги, според Wealth-X.

Сан Хосе е дом на популярни компании, като Cisco Systems CSCO, Hewlett-Packard, Adobe и PayPal. Населението на града е било малко над 1 милион през 2020 г., която го прави третия най-голям град в Калифорния след Лос Анджелис и Сан Диего.

Второто и третото място в класацията на градовете с най-голяма гъстота на супербогати хора се заемат от Базел (1 на 776 души) и Хонконг (1 на 787 души). Веднага след тях се нарежда швейцарските Женева и Цюрих, а челната десетка се попълва от пет американски града – Сан Франциско, Сиатъл, Бостън, Бриджпорт и Ню Йорк.

Близо 63% от милионерите по света живеят в четири държавиЗа първи път от пет години Северна Америка си връща първото място от Азиатско-тихоокеанския регион и по ръст на броя на милионерите и по повишение на съвкупното им богатство

В подреждането по общ брой на супербогаташите Ню Йорк увеличава преднината си пред Хонконг, като мултимилионерите (разполагащи с над 30 млн. долара), живеещи в Голямата ябълка, са се увеличили с 8.4% през 2020 г., до 11 475.

Междувременно, тези в Хонконг са намалели с 2.2%, до 9 530. Челната тройка се допълва от Токио с 8 345 души, които разполагат с 30 млн. долара или повече.

Челната десетка се оформя от Лос Анджелис, Чикаго, Сан Франциско, Париж, Вашингтон, Осака и Далас.

В градовете от Топ 10 през 2020 г. са живеели 19.5% от богатите хора по света.

Броят на супербогаташите по света се увеличава неравномерно през 2020 г., като Северна Америка и Азия отчитат най-голям ръст, а Европа, Тихоокеанският регион и Близкият изток отбелязват понижения.

Как пандемията засегна супербогатите?

Много богатите става по-богати, дори и през пандемията. В условията на глобална здравна криза и последвал икономически подем, броят на супербогатите по света се увеличава с 1.7% на годишна база през 2020 г. - до 295 450 души, според Wealth-X.

Те съставляват 1.2% от броя на хората с лично състояние в размер на най-малко 1 млн. долара, но притежават 34% от богатството на тази група, или 35.5 трлн. долара.

В доклада на Wealth-X се отбелязва, че увеличаващият се брой на супербогатите по време на “напрегнати икономически времена, ширеща се безработица и падащи доходи за много от хората, които не са заможни, подчертава поляризиращия ефект на пандемията в обществото.”

“Степента, в която ултрабогатите успяват „да издържат на бурята“ (а в някои случаи и значително да увеличат своето състояние), от една страна, е добър индикатор за перспективите за натрупване на богатство в бъдеще, казват авторите на доклада.

Това обаче поражда още въпроси относно задълбочаващото се неравенство по отношение на богатството и би могло да предизвика по-съгласувано действие в сферата на данъците и регулациите с цел преразпределение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg