Хотелите, алкохолът и цигарите в България най-евтини в ЕС

2786
Хотелите, алкохолът и цигарите в България най-евтини в ЕС

© Pixabay

През 2020 г. ценовите равнища на потребителските стоки и услуги в отделните държави от Европейския съюз се различават сериозно, показват данните на Евростат.

Най-скъпо е в Дания, където средният ценови индекс са равнява на 141% от средния за Общността. Ирландия и Люксембург са на второ и трето място със 136%, в Швеция показателят е на ниво от 130%, а във Финландия - 126%.

Най-евтини пък са стоките и услугите в Румъния (55% от средните в ЕС), България (56%) и Полша (58%).


Данните показват, че разликата между държавите с най-високи и съответно най-ниски потребителски цени е почти три пъти.

Най-големи разлики се наблюдават в цените на хотелските и ресторантьорските услуги, както и при алкохола и тютюневите изделия.

През 2020 г. посещенията на хотели и ресторанти са били три пъти по-скъпи в държавите с най-високи цениь отколкото в тези с най-ниски. В този сегмент най-ниското ниво е отчетено в България (46% от средното за ЕС), следвана от Румъния (53%) и Унгария (56%). Най-високите цени на хотелските и ресторантьорските услуги пък са в Дания (154% от средното), Швеция (138%) и Финландия (131%).

При алкохола и тютюневите изделия най-ниските цени също са у нас (61% от средните), а на второ и трето място са Унгария (69%) и Полша (70%). На първите три места пък са Финландия (158%), Швеция (136%) и Франция (133%). В този сегмент разликите в ценовите равнища идват най-вече от данъчната и акцизната политика в отделните държави, отбелязват от Евростат.

При хранителните продукти и безалкохолните напитки най-ниските цени през 2020 г. са отчетени в Румъния (66% от средното за ЕС) и Полша (68%), а най-високите са Дания (129%), Люксембург (126%) и Австрия (125%).

Дрехите и обувките са продуктовата група, в която се наблюдават най-малки разлики в цените между различните държави членки. Най-евтини са в Унгария (73% от средното), а най-скъпи - в Дания (130%).

При потребителската електроника разликите също са сравнително малки - от 87% от средното в Полша до 112% в Нидерландия и Малта, показва още статистиката. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg