Истината за всички тези класации на най-скъпите градове в света

1880
Истината за всички тези класации на най-скъпите градове в света

© Pixabay

По-рано тази седмица Economist Intelligence Unit публикува традиционната си класация на най-скъпите градове в света.

Миналия юни консултантската компания Mercer пусна подобно подреждане. В същия месец консултантската компания ECA представи своята версия на класацията. Много други компании излизат с подобни класации целогодишно.

Преди обаче да кликнете на заглавието “най-скъпия град”, за да видите дали вашият град влиза в класацията, има няколко неща, които би трябвало да знаете: за кого се правят, всъщност, тези класации, критериите, които се използват и как се определя цената на живот, която важи за вас.


Класация след класация

Тези класации не са предназначени за местните жители. Те се правят за мултинационалните компании, които искат да назначат международни служители – подобни класации се използват като инструмент, за да се разбере какво заплащане би трябвало да получават чуждестранните служители.

Например, ако сте мениджър Човешки ресурси и искате да изпратите анализатор в Куала Лумпур, трябва да знаете каква е цената на живота там, за да предоставите на този служител справедливо заплащане. По-лесно е да се консултирате с изготвен предварително списък, отколкото сам да правите проучване на място.

11 евтини алтернативи на най-скъпите европейски градовеЕвропа е в ръцете ви

Повечето компании, които използват тези класации, изпращат на работа висококвалифицирани служители или мениджъри, които вероятно ще заработва повече от средната местна заплата. Този фактор играе важна роля в начина, по който тези класации се изготвят и кои градове се изкачват по-високо в подреждането.

Точните критерии се менят, но в изготвянето на тези класации има доста сходни неща. Хора, които са на място в съответния град, събират цените на различни продукти и услуги, които съставляват “кошница от стоки”. Тя може да включва хранителни продукти, подстрижки, билети за кино, дрехи, електроника и мебели.

Някои, но не всички компании, също така включват наема или цените на автомобилите. (Затова град като Сингапур влиза толкова често в тези класации – да притежаваш кола там е много скъпо и това изкачва града значително нагоре в класацията). Други фактори, като обменните курсове и данъците, също играят роля.

След това, за да класират тези кошници от стоки и услуги, компаниите използват стандартна мярка – EIU, например, конвертира всички валути в щатски долари и сравнява всяка една кошница с Ню Йорк. Така, в зависимост от това колко по-скъпа или по-евтина е тази кошница, определя мястото на града в класацията.

“Това е някакъв вид инструмент за чуждестранните компании, които имат служители на различни места,” казва Робърт Ууд, старши икономист от EIU. “Това е инструмент, който им помага по отношение на заплатите на служителите им в други държави.”

С други думи, това са най-скъпите градове в света, но за определена група хора.

Определен тип потребител

За глобалните компании и техните чуждестранни служители тези класации са много полезни. Една от основните цели е да се даде представа на чуждестранните служители за това колко пари ще харчат и какво заплащане трябва да предоставят компаниите въз основа на начина им на живот и навиците им на харчене, които биха искали да продължат в друга държава.

“Класацията не разглежда цялото население, а група международни ръководители и служители,” казва Винс Кордова, консултант в Mercer. Тези чужди служители “не получават непременно цената на местните хора. Те посещават магазини, в които чуждите служители обикновено пазаруват.”

Ключовото в този случай, според Кордова, е, че цените в тези различни класации се базират на определени продукти с определено качество, насочени към определени хора от друг пазар и държава. С други думи, чуждестранни служители, които “ще искат да пренесат със себе си и да запазят определен профил на харчене”.

Какво можете да направите?

Как можете да определите колко скъп би бил един град за вас, ако не сте чуждестранен служител със заплащане като на мениджър?

За съжаление, класациите от типа Топ 10 често не важат в този случай. Просто трябва да си напишете домашното и да си зададете въпроса: защо искате да живеете там? Какво планирате да правите там? Какъв начин на живот искате да водите? Сам/сама ли ще живеете, или със семейство, деца, партньор, приятели и т.н.?

Всички тези фактори определят колко скъп ще бъде вашият град.

“Няма лесен отговор,” казва Лорънс Уайт, преподавател по икономика в Нюйоркския университет, пред BBC. “Наистина трябва да направите собствено проучване: къде бих искал да живея в този град? Колко важно е да съм близо до градския транспорт? Има ли данък върху продажбите? Този данък всичко ли обхваща? Храната облага ли се или не? Дрехите облагат ли се?”

Използвайте собствена методология, която важи за вас, а не за една друга определена група от хора.

Истината е, че ако искате да живеете в който и да било голям град, трябва да очаквате да си плащате за това, независимо дали сте високоплатен чуждестранен служител или не.

От друга страна, предвид всички удобства и връзки, които градовете предоставят, може би ще получавате това, за което плащате, независимо от това на кое място е градът в дадена класация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа!
# 0
03:03 | 23 March 2019
Да в Сингапур няма коли по-стари от десет години и страната е 2-ра в света по износ на коли втора употреба.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg