Къде директорите печелят 117 пъти повече от служителите?

1271
Къде директорите печелят 117 пъти повече от служителите?

© Pixabay

Брекзит понижи средната заплата на изпълнителните директори във Великобритания с 13% между 2017 и 2018 г.

Въпреки това, ръководните кадри трудно могат да се оплачат, тъй като получават „скромните” 117 пъти повече спрямо средностатистическия работник на Острова, разкрива доклад.

Шеф на една от най-големите 100 публични британски компании печели средно по 3.5 млн. паунда годишно (3.83 млн. евро), сочи доклад на CIPD - браншова организация на специалистите по човешки ресурси, предава BBC.


В същото време, средното годишно възнаграждение за британците на пълен работен ден възлиза на 29 574 паунда (32 хил. евро).

Докладът илюстрира и голямата разлика между заплащането на мъже и жени по висшите етажи на корпоративния свят.

През 2018 г. едва шест от 100-те най-големи публични компании във Великобритания имат за ръководители жени, което е с една по-малко спрямо 2017 г.

CIPD анализа размера на възнагражденията в страната в партньорство с организацията High Pay Centre всяка година.

Изпълнителният директор на CIPD Питър Чийз коментира, че разликата между висшите служители и останалите работници в британските компании остава „неприемливо висока”.

„Ние трябва да поставим под въпрос дали изпълнителните директори са прекалено фокусирани върху финансовите мерки и се насърчават да поддържат високите цени на книжата, вместо да се фокусират върху дългосрочното здраве на техния бизнес”, добавя той.

Директорът на High Pay Centre Люк Хилярд посочва, че има още какво да се направи по отношение на практиките за заплащане, така че да бъде в интерес на по-голямата част от обществото.

Според него трябва да се създаде доверие към бизнеса, че работи за доброто на икономиката, като цяло, а не за забогатяването на няколко определени личности. 

CIPD и High Pay Centre излизат с няколко препоръки, сред които оповестяване на заплатите, които получава горният 1%, подобряване на практиките за възнаграждение на персонала, обвързване на заплатите на мениджърите с дадени резултати и цели и др.

За първи път проучването разглежда заплащането в компаниите в FTSE 250 – най-големите публични дружества след тези в индекса FTSE 100.

В сравнение със заплатите в топ 100, тези в следващата група компании са сравнително по-ниски – изпълнителните директори получават средно 1.58 млн. паунда през 2016 и 2018 г., докато през 2017 г. средната сума е била 1.61 млн. паунда.

Deutsche Bank: Богатите стават по-богати, бедните - по-бедниПрез 2018 г. 10% от американците притежават 70% от всички финансови активи в страната

Спадът в заплащането на висшия мениджмънт беше приветстван от търговската браншова организация The Investment Association.

Директорът по корпоративно управление на асоциацията Андрю Ниниан, посочва, че през тази година над 50 компнии са обещали да намалят парите на директорите си заради настояване на акционерите.

„Инвеститорите многократно изтъкват притесненията си от прекомерното заплащане на изпълнителния директор, така че спадът в заплащането е знак, че компаниите започват да се вслушват“, казва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg