Животът у нас поскъпва.

С всеки изминал месец парите, които харчим за седмичния си пазар, се увеличават.

Така ли е обаче в цяла Европа? Нова телевизия реши да направи експеримент - до Европа и у нас с пет основни продукта - мляко, яйца, олио, сезонен зеленчук и хляб.

В пазаруването се включиха Лондон, Ница, Рим и Благоевград.

Първа спирка из Европа е луксозният курорт Ница във Франция. Продуктите са зеле, мляко, яйца, хляб и олио. Веригата е среден ценови клас. Хлябът е 2 евро, яйцата са евро и 80 цента за 6 броя, което прави 30 цента за едно.

Олиото е на промоция, но единичната цена е близо 3 евро. Цените може да варират, разбира се, но все пак за стоките от първа необходимост – хляб, мляко, яйца, зеле и олио екип на Нова плати 10 евро и 75 цента, което прави малко над 20 лева.

Следваща спирка Рим, Италия. Почти 2 години на рестрикции и нисък оборот за икономиката, високи цени на енергийните източници на международните пазари, недостиг на основни суровини - това са причините, поради които цените в Италия са се повишили с 3 процента.

И все пак, ако преди около 2 години си купихме пица и бира за 10 евро, то сега ще трябва да дадем доста повече от 3 процента отгоре.

Минималната заплата ни стига за 240 л мляко, на германците за почти 1500 лТок и горива помпат цените на храните у нас

Цените на яйца, прясно мляко, олио са сходни с Франция, но сметката е с повече от евро по-малко.

В Англия разнообразието е голямо за всеки джоб. Олиото е малко над паунд, същото важи и за останалите продукти.

И от Европа - до у нас. В един от хранителните магазини в Благоевград олиото е 3.50 лв., а зелето - 1.50 за килограм.

Оказва се, че България е на третото място по най-скъпи продукти. В Италия и Франция покупката на зеле, яйца, мляко, хляб и олио щеше да ни струва 20 лева, в България струва 12, а в Обединеното кралство 10.