Къде се нарежда Thomas Cook сред най-големите фалити в света?

7816
Къде се нарежда Thomas Cook сред най-големите фалити в света?

Катастрофалният фалит на британския туроператор Thomas Cook прекъсна почивката на 600 000 клиенти на компанията по света.

Стюардеса на компанията обяви, че е разбрала от Facebook, че е изгубила работата си. Друг мъж съобщи, че курорт в Тунис "държи туристите като заложници", докато не платят парите, които им дължи Thomas Cook.

Корпоративните фалити често създават хаос за служителите и ръководителите, но най-големите фирмени фалити в света успяват да разтърсят цели световни пазари.


Фалитът на Lehman Brothers тласна световната икономика към финансова криза. Банкрутът на Pan American World Airways разби един световен символ на пътуването.

Скандалът с Enron разкри на какво са способни някои ръководители, за да измамят инвеститорите.

Предишни фалити, като тези на Банката на Медичите и South Sea Company, пък стават символи на своята ера.

Вижте 9 от най-големите корпоративни фалити на всички времена:

1494: Банката на Медичите, която е дългогодишен трезор за парите на Ватикана, фалира заради неефективно управление и недостатъчни парични резерви.

Преди това банката е една от най-големите и най-влиятелни финансови институции на Ренесансова Европа.

Над половината от приходите на банката идвали от папата до 1434 г., а рентабилността й позволява на известната фамилия Медичи неофициално да поеме контрол над Флорентинската република.

В крайна сметка, банката прекалява с инвестициите и влиянието й започва да намалява.

1853: Английската South Sea Company, в крайна сметка, фалира, след като предизвиква икономически срив през 18-и век.

South Sea Company, която продавала роби и стоки на испанските колонии в Америка, започва дейността си през 1711 г. като начин за управляване на националния дълг. Много наивни инвеститори наливат средства в компанията, което води до създаването на балон.

Много от ръководителите в компанията участват в търговия с вътрешна информация и корупционни сделки. Дейността на South Sea Company води до мащабен икономически срив, заради който известният учен Исак Нютон губи цяло състояние.

1911: Върховният съд на САЩ разпорежда компанията на Джон Д. Рокфелер Standard Oil да бъде разделена, с което е разбит един от най-големите монополи в САЩ.

Рокфелер основава Standard Oil през 1870 г., а компанията, в крайна сметка, контролира 90% от петролните рафинерии в страната. Той става първия американски милиардер.

Върходният съд се произнася, че Standard Oil нарушавала антомонополните закони и я разделя на 34 отделни компании.

1983: Холдинговата компания Carrian подава заявление за фалит, който е най-големият в историята на Хонконг. Фалитът се дължи на една от най-големите счетоводни измами в историята и слага началото на разследване, по време на което е убит одитор на компанията, а неин съветник се самоубива.

Джордж Тан Сун-джин - бивш председател на Carrian Group, поема управлението на компанията през 1979 г. и успява да я превърне в огромна империя само за две години.

Carrian Investments фалира през 1983 г., след като не успява да изплати задълженията си от 1 млрд. долара, след като цените на имотния пазар в Хонконг тръгват надолу.

След фалита малайзийски бизнесмен убива одитор, който разследва съмнителните практики на Carrian за отпускане на средства. По време на съдебното дело той обвинява Тан, че е поръчал убийството.

Година по-късно адвокатите на Тан успяват да надвият прокуратурата в съда и той е оправдан и освободен.

Когато Carrian фалира, тя има задължения от 1.3 млрд. долара - най-големия фалит в историята на Хонконг.

1991: Pan American World Airways - някога най-големият международен авиопревозвач, преустановява дейност.

Pan Am - някога легендарна американска компания, фалира в резултат на спад в пътуванията, поскъпването на горивата по време на кризата в Персийския залив и терористичната атака в Шотландия две години по-рано, при която загиват 270 души.

Фалитът води до загубата на 7 500 работни места в САЩ.

1997: Woolworths обявява, че ще закрие 400 магазина в САЩ, което води до загубата на 9 200 работни места.

Компанията развива концепцията за магазините, в които стоките струват по 1 долар, което насърчава хората да влизат и да разглеждат, дори и ако нямат нужда от нещо конкретно.

Веригата обаче се разраства прекалено бързо, като отваря нов магазин на всеки 17 дни във Великобритания през 20-те години на миналия век. Това води до нейния фалит, тъй като тя отчита оперативна загуба в размер на 24 млн. долара през 1997 г.

През същата година Woolworths, в крайна сметка, затваря останалите си 400 магазина в САЩ, а британското й подразделение става част от Kingfisher.

2001: Базираната в Тексас енергийна компания Enron подава заявление за фалит, след като години наред ръководителите й са извършвали измами и са участвали в корупционни схеми.

Ръководителите на Enron, която в определен период е един от най-големите енергийни доставчици в страната, укривали милиарди долари задължения на компанията, като манипулирали финансовите модели и лъгали акционерите. След фалита хиляди служители изгубиха работата си и пенсионните си спестявания.

Фалитът на Enron беше най-големият в историята на САЩ по онова време.

През 2006 г. главният изпълнителен директор Джефри Скилинг беше осъден по обвинения в измама, търговия с вътрешна информация и заблуждаване на одиторите. Той беше осъден на 24 години затвор, но беше освободен по-рано тази година, след като излежа 13 години от присъдата си.

2008: Lehman Brothers подава заявление за съдебна защита от кредитори, с което слага началото на Голямата депресия.

След като става ясно участието на банката в кризата с високорисковите ипотеки, водещите ръководители напускат, а Lehman Brothers, която тогава е четвъртата най-голяма инвестиционна банка, подава заявление за фалит. Фалитът остава най-големият в историята по стойност на активите.

След фалита индексът Dow Jones пада с 500 пункта за ден. Над 2.6 милиона американци пък губят работата си до края на годината.

Федералният резерв спасява застрахователния гигант AIG от фалит и харчи 2.25 трлн. долара за спасяването на други компании, но Lehman Brothers не успява да оцелее. Бившият главен изпълнителен директор Дик Фълд, известен като "злодеят" на Уолстрийт, сега консултира заможни клиенти в сферата на инвестициите.

2019: Британският туроператор Thomas Cook обяви фалит, като в момента 600 000 души ползват услугите му в най-различни точки на света.

Компанията със 178-годишна история обяви фалит, след като не успя да си осигури спешно 200 млн. паунда, (249 млн. долара), които да предостави на своите кредитори.

Фалитът доведе до хаос за пътуващите с Thomas Cook по света. Служители пък научиха, че са изгубили работата си от социалните медии, планове за сватби на стойност 40 000 долара бяха провалени, а един мъж се оплака, че е "държан за заложник" в курорт в Тунис, докато не плати задълженията на Thomas Cook към хотела.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg