Къде в България се извършват най-много престъпления?

2774
Къде в България се извършват най-много престъпления?

© Pixabay

През последното десетилетие се забелязва стабилен спад на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността в страната. Докато през 2010 г. техният брой е 17 на хиляда души от населението, през 2020 г. той спада до под 10. Разкриваемостта на престъпленията пък ясно се увеличава през последните няколко години и през 2020 г. надхвърля 52%.

Статистиката показва големи различия между отделните области. Най-много са престъпленията (съпоставени към броя на населението) в областите от Северозапада (Монтана, Враца и Видин), следвани от големите крайморски области (Варна и Бургас) и столицата – всички с по над 11 престъпления на хиляда души от населението, показва анализ на Института за пазарна икономика, цитиран от вестник Монитор.

Бургас обаче е областта с най-голямо (почти двойно) намаление на регистрираните престъпления през последните пет години, следвана от столицата. Най-малко са регистрираните престъпления в Кърджали и Смолян – по 5 на хиляда души от населението. Тези две области са начело в класацията за най-нисък брой на престъпленията през последните две десетилетия.

Един от най-бруталните мафиотски босове излезе от затвораДжовани Бруска признава участието си в над 100 убийства, сред които и тези на магистрата Джовани Фалконе и на 11-годишно момчеДелът на разкритите престъпления също е много различен между отделните области. През последните пет години най-много се увеличава разкриваемостта в област Габрово (с над 25 процентни пункта) и през 2020 г.  тя става първенец със 76% разкрити престъпления. Най-ниска е разкриваемостта в столицата и област Варна, където традиционно само около една трета от престъпленията биват разкрити.

Данните за престъпленията, завършили с осъждане, също илюстрират сравнително ниската степен на престъпност в Родопите и съответно високата в Северозапада, показват още данните от анализа. Общините Антон и Копривщица са на челните места с нито едно престъпление, завършило с осъждане. В другата крайност са общините Свиленград и Драгоман с по над 20 престъпления с осъден на хиляда души от населението.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg