Къде в Европа живеят най-много младежи?

2718
Къде в Европа живеят най-много младежи?

© Pixabay

Една пета от населението на Европейския съюз е на възраст под 20 години, показват данните на Евростат за 2019 г.

Близо 60% са в работоспособна възраст (от 20 до 64 години), а останалите малко над 20% са над 65-годишни. Най-възрастните европейци, на възраст над 80 години, заемат дял от 5.8% от населението.

От 10-те региона, в които делът на младите хора (под 20 години) е най-висок, пет са във Франция, четири в Ирландия и един в Испания. Първите две места са за отвъдморските френски територии Майот и Гвиана, където делът на младежите е съответно 53.8% и 41.8%.

На противоположния полюс, от 10-те региона с най-висок дял на възрастните хора (над 80 години), пет са в Испания, три в Португалия и един в Гърция. Най-високият дял (16.1% от цялото население) е в планинската гръцка област Евритания, следвана от Замора и Оренсе в Испания (12.5% и 12.1%).


В България делът на на младите хора е 18.86%, или малко под средното за Европейския съюз. Делът на хората над 65-годишна възраст у нас обаче е 23.33 на сто, което с над 3 процентни пункта повече от средното за Общността.

Същото важи и за хората над 80-годишна възраст, които у нас са 6.85% от всички, или с около един процентен пункт над средното за ЕС.

Източник: Евростат

Като цяло данните на Евростат показват, че в Южна Европа, и по-конкретно в регионите извън големите градски центрове, се наблюдава най-голямата концентрация на възрастни хора.

Средната възраст на гражданите на ЕС е друг индикатор, който илюстрира промените в структурата на населението. През 2011 г. тя е била 38.4 години, като за последните 18 години е нараснала на 43.7 години.

През 2019 г. 8 от 10-те региона с най-висока средна възрастна на населението се намират в Източна Германия. Повечето от тях се характеризират с по-нисък среден доход и по-високо ниво на безработица, в сравнение с останалите части на страната.

Според Евростат това е индикация, че по всяка вероятност младите хора и тези в работоспособна възраст са се преместили в други градове или държави, най-вече заради по-високия жизнен стандарт и възможностите за по-добра професионална реализация.

Същото важи и за много от регионите в Източна Европа, включително и в България. У нас медианната възраст е около 44%, или малко над средното за ЕС.

Източник: Евростат

Обикновено в столиците на европейските държави, както и в големите индустриални градове и университетските центрове, средната възраст на населението е значително по-ниска.

По отношение на прираста на населението (с отчитане на миграцията) България е на последно място в Европейския съюз със спад от 7.6 на 1000 души население. Средната стойност за ЕС е увеличение с около 2 на 1000 души население.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg