Каква част от европейската икономика заема земеделието?

1048
Каква част от европейската икономика заема земеделието?

© Pixabay

През 2020 година земеделският сектор е генерирал 171.9 милиарда евро от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз.

Делът му в БВП на Общността достига 1.3%, като в сравнителен план това е малко по-малко от икономиката на Гърция, показват данните на Евростат.

Добавената стойност, създадена от земеделската индустрия през 2020 година, достига 177 милиарда евро. Това означава, че за всяко евро, инвестирано в европейското земеделско производство, то е генерирало добавена стойност от 0.75 евроцента.

Земеделската продукция в ЕС за миналата година е на обща стойност 411.8 милиарда евро, от които 52.8% идват от растениевъдство, а 38.6% - от животновъдство и производство на продукти от животински произход. Останалите 8.6% се падат на услугите и обслужващите дейности.


Индексът на производителността на труда в селскостопанския сектор се понижава с 1.5% през 2020 година, което се дължи най-вече на пониженията, регистрирани в пет от най-големите земеделски производители в Общността - Италия (-4.9%), Нидерландия (-5.1%), Франция (-7.6%), Румъния (13.8%) и Германия (-14.6%).

В повечето европейски държави обаче този показател се увеличава, като най-силен ръст бележат Литва (с 30.2%), Хърватия (13.2%), Испания (13%) и Унгария (11.6%).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg