Какви езици се учат у нас и в страните от ЕС

1560
Какви езици се учат у нас и в страните от ЕС

© Unsplash

Знанието на чужди езици е важен инструмент за културни обмени. Подобни умения се изискват и насърчават и на работните места. Какви са най-често изучаваните езици, както у нас, така и в страните от ЕС?

Отговорът на този въпрос ни дават данни от Европейската статистическа служба, откъдето става ясно, че 59% от учениците в горния курс в Общността изучават по два или повече чужди езика.

Най-ниско е това ниво в Гърция и Португалия – съответно 1 и 6%, както и в Ирландия (12%), Италия (25%) и Испания (27%).


Общо 99% от учениците в Люксембург, Франция, Естония, Румъния, Чехия и Финландия учат по два или повече чужди езика, следвани от Словакия (98%), Хърватия (95%) и Словения (92%).

Английският продължава да е най-широко изучаваният език в горните класове на училищата на ЕС с 96% в края на 2019 година.

Испанският и френският език се нареждат на второто и трето място със съответно 26 и 22 на сто, следвани от немски (20%), италиански (3%).

Руският пък е най-изучаваният език на държава, която не е част от ЕС, като се учи основно в Естония, Латвия, Литва и България (24% от учениците го изучават).

Немският също е широко разпространен у нас с 34%, докато всяко десето дете учи френски или испански. 2 на сто от децата у нас учат италиански език, става ясно още от данните на Евростат.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg