Какви са най-големите притеснения на жителите на 26 държави?

3574
Какви са най-големите притеснения на жителите на 26 държави?

© IPSOS

Хората по света се притесняват основно за работните си места, корупцията и здравеопазването, сочат данни от допитване на Ipsos.

Последното издание на проучването, което се провежда сред 250 000 души от 26 държави, съдържа и други тревоги, сред които бедността и социалното неравенство, престъпността и насилието, тероризмът, образованието, данъците, инфлация, климатичните промени, наднорменото тегло сред децата и др.

Ето и няколко основни извода от изследването:


1. Проучването се провежда ежемесечно и през декември 2017 г. за първи път от март 2010 г. безработицата не заема челното място сред отговорилите. Между януари и декември притесненията от загуба на работното място са се понижили със 17% в Канада, 11% в САЩ, 10% в Полша и 9 на сто в Русия и Швеция;

2. Светът стана по-оптимистичен – през 2017 г. общо 40% от участниците смятат, че страната им се движи в правилната посока спрямо 37% година по-рано. Китайците продължават да са лидери в това подреждане с впечатляващите 90%, следвани от 73 и 72 на сто в Индия и Саудитска Арабия.

Недоволство се отчита в ЮАР и Мексико (по 89%), както и в Бразилия и Италия с по 86 и 85 на сто.

3. Най-големи притеснения от безработица има в Италия и Испания – по 65%, докато в Южна Корея и Сърбия процентът е 62 и 61. Почти няма подобни тревоги в Германия (12%), Израел (17%) и Великобритания (18%).

Годината, в която роботите ще бъдат повече от хоратаСтрахът от изкуствения интелект нараства.

4. В Унгария и Русия има най-големи притеснения относно неравенството в обществото, съответно 57 и 54 на сто, докато най-малки са те в САЩ, Швеция и Бразилия.

5. Относно корупцията, най-високи резултати са отчетени в ЮАР, Унгария, Перу, Бразилия и Испания и най-малки в Швеция и Германия, едва по 9%, а също и Великобритания (11%).

6. Основното притеснение в Турция, Израел и Белгия е свързано в тероризма (62, 45 и 34%), престъпността и насилието властват в Перу и Мексико (59%), а здравеопазването е основен проблем в Канада, Великобритания, Унгария и Полша.

7. От корупция се тревожат в Бразилия, ЮАР и Индия. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg