Какви са приликите и разликите между ваксините на Pfizer и Moderna

3630
Какви са приликите и разликите между ваксините на Pfizer и Moderna

© Pixabay

Надеждата за овладяване на заразата за много хора остава във ваксините.

Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе с решение - одобрява или не препарата на компанията Moderna.

Ако отговорът е да, към България ще тръгнат и първите дози. Но интересно е каква е разликата с ваксината на компанията Pfizer?


Страната ни вече обяви готовност веднага след одобрението да започне процедурата по поръчки и доставки, което означава, че във втория етап на ваксиниране медиците и учителите ще имат право да избират – между ваксината на Pfizer и ваксината на Moderna, съобщава Darik News.

Технологията за разработването на двата препарата е сходна, но има и съществени разлики. Две ваксини, две листовки, но една технология и една цел – създаване на имунитет срещу COVID-19.

„Практическа разлика между двете ваксини няма, защото и двете ще създадат достатъчно добър имунитет. Ефикасността е 95%”, обясни ръководителят на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

И двете са от новото поколение РНК-ваксини. В човешките клетки те увеличават определени протеини, които са типични за вируса. На което тялото реагира с изграждането на имунитет. Според проучванията сега той може да трае между 6 и 8 месеца.

„Нека да не мислим, че имунитетът изчезва завинаги. Това, че може би нашите методи не са в състояние да уловят тези ниски нива на имунитет, не означава, че той липсва напълно", смята доц. Николаева-Гломб .

При разликите между двата продукта се откроява начинът на съхранение. Ваксината на Pfizer се съхранява на минус 70 градуса, а тази на Moderna – при минус 20. Първата - може да остане в обикновен хладилник до 5 дни, а втората - до 30 дни.  И още различия – периодът между задължителната втора ваксинация.

„Трябва да се спазва стриктно предписанието на кратката характеристика – 21 ден за Pfizer, 28 ден за Moderna. За да имаме сигурност, че тези, които са ваксинирани първият път, вторият път, след 7-10 дни, ще са изградили този имунитет, към който се стремим”, поясни проф. Илко Гетов.

Много държави обаче пренебрегват тези изисквания в опит да осигурят дори и по-слаб имунитет на желаещите ваксина. Примерът на Великобритания: слага само по една доза, но на максимално голям брой хора. Така, например, 20 хиляди дози стигат за 20 хиляди души, а не за 10, както е по протокол.

„Това, което виждаме до този момент от информацията, която се дава от производителите, е, че има доста често промени. Затова целта ни е да гарантираме поставянето на втората доза, така че при получаването на количества – половината от тях се отделят, за да сме сигурни, че ще може да бъде поставена и втора доза”, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

А когато бъдем изправени пред избор, експертите съветват задължително да се консултираме с личния си лекар.  Колкото до децата - Pfizer не дават информация за действието върху лица под 16-годишна възраст. А Moderna – за лица под 18 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg