Какво ще се случи с бизнес империята на втория най-богат италианец?

2041
Какво ще се случи с бизнес империята на втория най-богат италианец?

© Pixabay.com

Леонардо дел Векио оставя зад гърба си бизнес империя на стойност 27 млрд. евро, която включва от неговата компания за очила до дял в търговската банка Mediobanca, който натрупва през 80-те години.

Дел Векио, който почина вчера на 87-годишна възраст, беше вторият най-богат човек в Италия, според Forbes.

Неговата кончина поражда въпроси относно бъдещето на различните бизнеси, в които холдинговата му компания Delfin е основен инвеститор.

Втората съпруга на дел Векио Николета Зампило, с която сключва брак за втори път през 2010 г. - седем години след развода им, ще наследи неговия 25-процентен дял в Delfin.


Останалите 75% от базираната в Люксембург холдингова компания ще бъдат разделени поравно между шестте деца на дел Векио – три от първия му брак, едно със Зампило, и две от друга връзка.

Известен с това, че контролира изкъсо своите бизнес дела, приживе дел Векио притежаваше правата на глас, свързани със 75-процентния дял на неговите деца в Delfin.

За да се гарантира, че и трите клона на фамилията участват при вземането на решения относно активите на Delfin, уставът на холдинговата компания изисква мнозинство от 88.5% за одобрение на обсъжданията.

"Дел Векио знаеше, че положението на семейството му е сложно и поне на хартия е направил всичко, което трябва като подготовка за настоящите обстоятелства," казва пред Ройтерс Гуидо Корбета, италиански учен и експерт по семейните компании.

Основният актив на Delfin е 32-процентен дял в гиганта в производството на очила EssilorLuxottica, който дел Векио придобива през 2018 г., когато слива Luxottica - производителя на очила, който основава през 60-те години на миналия век, с френския производител на лещи Essilor.

Дел Векио наскоро е променил устава на Delfin, за да си гарантира, че може да назначи наследник, в случай че вече не притежава над 50% от акциите с право на глас в Delfin.

Потайният милиардер зад марката NutellaДжовани Фереро натрупа състояние от 32 млрд. долара благодарение на марки, като Tic Tac, Butterfingers, Nutella и Ferrero Rocher

Очаквано това беше Франческо Милери - дясната ръка на дел Векио, който през последното десетилетие се издигна от IT консултант в Luxottica до главен изпълнителен директор на EssilorLuxottica.

"Важното в случая е семейството да остане обединено и да запази контрола над EssiLux," казва Корбета.

Delfin също така притежава 27% в търгуваната на борсата в Париж компания Covivio, след като през 2018 г. дел Векио слива неговата италианска имотна компания Beni Stabili с френския си конкурент Fonciere des Regions.

От шестте деца на дел Векио единствено синът на Зампило - Леонардо Мария, работи в една от семейните компании, като оглавява италианското подразделението за търговия на дребно на Luxottica.

Клаудио - най-големият син на дел Векио, който е роден през 1957 г. и е бивш главен изпълнителен директор на мъжката модна марка Brooks Brothers, губи мястото си в борда на директорите на Luxottica през 2015 г. след размествания, инициирани от баща му.

Дел Векио е дългогодишен акционер в UniCredit с дял от 2%, а в последните години стана ясно, че е най-големият акционер в Mediobanca, от която Delfin притежава 19.4%.

През последната година дел Векио е увеличил дела си в италианския застраховател Generali до 9.8%.

Опасенията, че Delfin може да ограничи дяловете си във финансовата индустрия обезцениха акциите на Mediobanca и Generali с по 3% вчера.

Според Стефано Касели, преподавател по финанси в миланския университет Bocconi, наследниците на дел Векио може да не бъдат "чак такива активисти" като акционери. "И трябва да видим дали ще запазят тези дялове в настоящите им размери," допълва той.

Според запознат източник, продажбата на дяловете е възможна, освен ако Милери, в ролята си на ръководител на Delfin, не си осигури подкрепата на наследниците, като в този случай той ще продължи битката на дел Векио срещу Mediobanca.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg