Китай, Русия и още нещо - три аспекта на шпионската дейност през 2023

1128
Китай, Русия и още нещо - три аспекта на шпионската дейност през 2023

© Pixabay

Китайски балон шпионира на американска територия, съобщават световните медии.
 
Руски и севернокорейски хакери атакуват американски ядрени обекти с цел шпионаж и кражба на критични данни, алармира The Washington Post. 
 
Това не са инциденти, а затвърждаваща се тенденция, обединение са анализатори, цитирани от Reuters.
 
Всички тези новини говорят за едно - ако доскоро терминът "шпионска дейност" беше реминисценция от отдавна отминалите времена на Студената война, то събитията от 2022 г. направиха така, че той да се превърне в напълно актуално понятие.
 
И по всичко личи, че 2023 г. няма да е различна, което потвърждава и казаното от Майкъл Орландо, изпълняващ длъжността директор на Националния център за контраразузнавателна сигурност (NCSC) на САЩ по време на уебинар на тема "2023 The Year Ahead in Counterintelligence and Security", цитиран от Clearance Jobs.
 
Според него Китай и Русия ще продължат да инвестират в своите шпионски операции, насочени срещу Съединените щати и техните съюзници, а престъпни киберструктури ще продължат да се насочват към субекти от правителствения и частния сектор в опит да откраднат критична информация.
 
От платформата за сигурност извеждат три основни фактора, които ще определят рамките на шпионската дейност в рамките на следващите месеци.
 
Китай
 
Китай е на първо място в списъка, като Орландо предупреждава, че азиатският гигант ще продължи шпионската си дейност срещу западните държави - както чрез незаконни средства, така и по напълно открити канали. Според него Пекин ще използва всевъзможни подходи, които включват китайски студенти в западни университети, наети от компаниите специалисти и дори вече установени китайски граждани.
 
Не всеки китайски студент е под правителствен контрол или има ангажимент към китайска структура, която се контролира от Министерството на държавната сигурност, но историята показва, че тази възможност никога не може да бъде автоматично изключена, казва експертът по сигурност.
 
Пример за това е наскоро публикувано разследване в шведската медия Dagens Nyheter, в което става дума за тайно споразумение, сключено между китайската администрация и студенти, които се изпращат в Швеция по програмата на Китайския съвет за стипендии (CSC). Тайното споразумение изисква от студентите да не говорят нищо лошо за Китай и да сътрудничат, като изпълняват определени задачи за китайските власти. 
 
Критична инфраструктура - вериги за доставки
 
Според Trellix 2923 Threat Predictions Report наследените системи и софтуерни приложения са еквивалент на "скелетите в гардероба" в реалния свят. В доклада се отбелязва, че "хакерите са мързеливи и искат да извлекат най-голяма финансова изгода или - в случая с кампаниите срещу национални държави - да нанесат най-големи щети с най-малко усилия".  
 
Затова и предпочитаните от тях канали за атака са отдавна открити уязвимости в системите, които обаче са неглижирани и забравени с времето.
 
"Както атакуващите хакери, така и защитаващите екипи за киберсигурност вероятно ще засилят проучването на цифровите системи, стоящи зад веригата на доставки. В резултат на това очакваме да станем свидетели на повече открити (или преоткрити) и експлоатирани уязвимости, които имат широко въздействие върху тях", посочва Орландо.
 
Русия
 
На конкретен въпрос дали Русия е намалила активността си в търсенето на критична информация, той отбелязва, че това далеч не е така. По думите му интересът на враждебно настроени субекти към технологиите и политиките на западните държави е по-висок от всякога, като се има предвид настоящият конфликт в Украйна и напрежението около Тайван. 
 
Изпълняващият длъжността директор на NCSC предупреждава също така, че може да се очаква Русия да се ангажира както с кибероперации, така и с традиционни тайни операции за кражба на критична информация както от правителствения, така и от частния сектор.
 
В обобщение, 2023 г. ще бъде натоварена година за екипите, отговарящи за контраразузнаването и контрашпионажа в държавния и частния сектор на западния свят.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg