Кои милиардери продадоха най-много акции през последните 6 месеца

996
Кои милиардери продадоха най-много акции през последните 6 месеца

© Pixabay

В последните 6 месеца индексите на щатските пазари отчетоха сериозен ръст, довел до повишението им до рекордни стойности. Широкият S&P500 добави 28% в този период, нараствайки до нова рекордна стойност във всеки от месеците.

Оптимизмът на инвеститорите идва от факта, че все повече американци се ваксинират против COVID-19, което би означавало, че скоро животът в страната ще се върне към нормалния си темп съвсем скоро.

Само за последните 12 месеца милиардерите по света са спечелили 5 трилиона долара, показват данни на сп. Forbes.


Но дали това не е началото на края? Проучване сред 957 активни инвеститори на E-Trade по-рано този месец показа, че 69% от тях са на мнение, че пазарите са доста надценени, като моментното им състояние може да се определи като „балон“.

Това подтиква част от инвеститорите да продават част от книжата си, включително и най-богатите. Данни на Forbes показват, че най-много средства от продажби на акции е генерирал Ернест Гарсия II, който намалява участието си в своята компания Carvana в 73 последователни дни. Общите му продажби от ноември насам възлизат на 1.8 млрд. долара.

Следва да отбележим, че статията на Forbes е изготвена дни преди Джеф Безос да продаде акции на стойност близо 2 млрд. долара от Amazon. Основателят на компанията и настоящ най-богат човек в света се е разделил с акции за 684 млн. долара във вторник и още 1.27 млрд. долара в понеделник. С това общите му продажби само през тази седмица възлизат на 1.95 млрд. долара.

Начело по продажби като процент от богатството обаче е Чамат Палихапития, който се е разделил с акции за 311 млн. долара във Virgin Galactic, което е близо ¼ от състоянието му, възлизащо на 1.2 млрд. долара.

Гарсия и Палихапития са част от 20-те милиардери продали най-много акции в последните 6 месеца, като общата им стойност възлиза на 8.7 млрд. долара. Данните на Forbes са от края на месец април, като ще ви представим челната десетка.

1. Ернест Гарсия II
Състояние: 17.4 млрд. долара
Продажби в последните 6 месеца: 1.80 милиарда долара

Гарсия е най-големият акционер в Carvana. Компанията, която продава употребявани автомобили, е основана от синът му Ернест Гарсия III. От началото на пандемията до днес книжата на компанията увеличиха стойността си десетократно, което повиши богатството на Гарсия с близо 13 млрд. долара за 12 месеца. 64-годишният Гарсия II не работи за Carvana, но притежава 30% от акциите на компанията.

2. Марк Закърбърг
Състояние: 111 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 1.63 милиарда долара

Основателят на Facebook често продава от своите акции, които е прехвърлил на благотворителната асоциация, носеща името Chan Zuckerberg Initiative. Средствата помагат за подпомагане на различни инициативи, най-вече в сферите на науката и образованието.

3. Ленард Лаудер
Състояние: 26.9 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 1.05 милиарда долара

Дългогодишният главен изпълнителен директор на козметичната компания Estée Lauder продаде два пакета акции от по 2 млн. долара. Книжата на компанията поскъпнаха двойно в последната година. Братът на Ленард – Роналд също е продал акции за 108 млн. долара.

4. Джак Дорси
Състояние: 14.2 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 529 милиона

Дорси е основател на две големи публични компании -  Twitter и Square. Той продължава да продава по 100 000 акции от компанията си за платежни услуги всяка седмица, но не се е разделил с нито една акция от Twitter. Дори все още притежава 11% от Square, която е и един от най-големите вложители в биткойн.

5. Антъни Уууд
Състояние: 7.2 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 342 милиона долара

Услугата за видео стрийминг Roku се радва на засилен интерес по време на пандемията, което оскъпи книжата с 400% от март 2020 г. до края на април 2021 г. Уудс редовно се възполва от възможността да продаде част от книжата си, като в момента разплага с 15% от капитала на Roku.

6. Рийд Хейстингс
Състояние: 5 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 334 милиона долара

Акциите на Netflix се търгуват на доста по-ниски стойности от достигнатите рекордни нива през юли 2020 г., което може би е причината Хейстингс да не е продал нито една акция през 2021 г. Той обаче се раздели с книжа за 334 млн. долара през ноември и декември, като продаваше акции и във всеки един от месеците на предходната година. 

7. Чамат Палихапития
Състояние: 1.2 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 311 милиона долара

Инвеститорът продаде изцяло дяловото си участие от Virgin Galactic, като обяви, че ще използва средствата за борба с климатичните промени.

8. Браян Армстронг
Състояние: 11 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 292 милиона долара

Той е главен изпълнителен директор на борсата за търговия на криптовалути Coinbase. Компанията му се листва на борсата през април, а в последните 12 месеца той продаде 2% от книжата си, което му донесе близо 300 млн. долара.

9. Джим Маккелви
Състояние: 4.1 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 278 милиона долара

Маккелви, заедно с Джак Дорси, основават Square през 2009 г., като днес все още държи 3.5% от капитала на компанията. Акциите на компанията за платежни услуги са поскъпнали с 500% от началото на пандемията.

10. Алексис Льо Куа
Състояние: 2.1 милиарда долара
Продажби в последните 6 месеца: 247 милиона долара

Съоснователят на Datadog продава акции на компанията си в началото на всеки месец. Книжата достигнаха рекордна стойност през февруари, но оттогава до днес бележат спад от 22%. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg