Кои са най-добрите държави в света за започване на бизнес?

13074
Кои са най-добрите държави в света за започване на бизнес?

© Pixabay.com

Страните от Централна и Северна Европа доминират глобална класация на най-добрите места за започване на бизнес, въпреки че тя се оглавява от държава в Централна Америка. България е поставена на 47-о място от 80 страни.

Индексът e съставен от университета Уортън и компанията за пазарни проучвания Y&R, като оценените 80 държави колективно дават 95% от глобалния брутен вътрешен продукт, пише Business Insider.

За съставянето на цялостния индекс за „най-добрите държави“ са взети предвид широк кръг от фактори, включително предприемачество, наследство, качество на живота и отвореност за бизнес. Подиндексът „отвореност за бизнес“ взема предвид факториq като разходи за производство, ниво на бюрокрация, данъчна среда, прозрачност на управленските практики и ниво на корупцията.

Ето кои девет държави заемат първите места в класацията:

9. НорвегияПодобно на много от скандинавските държави, Норвегия има едни от най-високите данъчни ставки в света, а общото данъчно бреме е около 40-45% от БВП и финансира сериозните й социални политики.

Макар че голямото данъчно бреме не се свързва с привличането на бизнес, прозрачността и липсата на корупция в страната я поставят на девето място в индекса.

8. Нова ЗеландияНова Зеландия има много силна туристическа индустрия и много силен износ, особено в областта на земеделието. Подобно на Норвегия, тя получава висока оценка по индекса „отвореност за бизнес“, благодарение на прозрачните управленски практики и липсата на корупция.

7. Канада

Канада е единствената северноамериканска държава в класацията. С БВП от 41 000 евро на човек, високотехнологичното индустриално общество се възползва от високия стандарт на живот и квалифицираната работна ръка. Секторът на услугите е най-големият двигател за икономиката на Канада.

6. Швеция

Подобно на Норвегия, Швеция управлява система от капитализъм със свободен пазар, в комбинация със силна социална държава. Макар че данъчната й среда не е толкова благоприятна, като на другите държави, тя получава висока оценка за прозрачно управление и до голяма степен е освободена от корупция.

Най-щастливите и най-нещастните държави в света България продължава да е сред най-нещастните държави на планетата

5. ФинландияСледвайки същия „скандинавски модел“, като Норвегия и Швеция, страната получава най-висока оценка в индекса за прозрачно управление и демонстрира много ниско ниво на корупция. Финландия е на пето място в подиндекса „отвореност за бизнес“ и е на седмо място в света по „качество на живота“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg