Кои са най-добрите държави за работа за чужденците?

43646
Кои са най-добрите държави за работа за чужденците?

Най-добрата страна в света за работа за чужденците е Швейцария, показва нова класация на банка HSBC, съобщава ВВС.

Тя се основава на данните от онлайн въпросник, който е попълнен от близо 27 000 чуждестранни служители в 100 държави.

„Единственият критерий за участие в анкетата е служителите да живеят в различна държава от страната си по рождение и да са на минимум 18 г.“, каза Бен Робинсън от Expat Explorer - интерактивния инструмент, създаден от HSBC за оценка на различни дестинации.


Класацията сравнява на първо място заплащането - категория, в която Швейцария е безспорен победител със средна годишна заплата от 188.275 долара. Това е почти два пъти повече от средното глобално равнище.

На второ място, само по критерий заплата, е Хонконг със средно заплащане от 169.756 долара. На трето място е Индия с годишна заплата от 145.057 долара, докато САЩ са на шесто място в класацията със средно годишно заплащане от 129.794 долара.

Редът обаче е малко по-различен в крайната класация, която оценява и други фактори, като качество на живота, лекота за създаване на приятели, сигурност, здравни услуги.

Европейска доминация

В общата класация на топ дестинациите шест от десет държави се намират в Европа. Германия и Швеция заемат второ и трето място, въпреки че тези държави изостават по критерий заплащане.

„Германия предлага най-добрата трудова сигурност, а в случая на Швеция много служители са доволни от баланса между работа и личен живот“, казва Дийн Блекбърн, ръководител на HSBC Expat. САЩ са едва на 30-о място.

Парадоксът Индия

Въпреки че Индия се намира на трето място в класацията по заплащане, тя е едва на 26 място в глобалното подреждане на топ дестинациите.

Причината е, че въпреки конкурентността на нивото на заплащане, служителите оценяват Индия доста по-ниско от другите държави от гледна точка на „общи преживявания“, включващи начин на живот и лекота за преместване и установяване в нова държава.

Най-добрите градове за живеене - според чужденците Това е едно от най-мащабните изследвания, правени някога

 

Индия обаче е смятана за една от най-добрите държави за кариерно развитие, започване на бизнес или постигане на дългосрочни финансови цели.

По критерия „социален пакет“, който включва здравна сигурност, жилищно настаняване и пътуване със самолет до държавата по произход, най-добрите дестинации са държавите от Близкия Изток, като Бахрейн и ОАЕ.

По кариерно развитие и перспективи за кариера над 60% от анкетираните са поставили на челни позиции Хонконг и Сингапур. Но 30% от служителите в Сингапур и 50% от служителите в Хонконг казват, че балансът между личен живот и работа се е влошил след преместването им в Азия.

Топ 10 на най-добрите държави за работа за чужденците:

1.Швейцария

2. Германия

3. Швеция

4. ОАЕ

5.Норвегия

6. Сингапур

7. Австрия

8. Хонконг

9. Великобритания

10. Бахрейн

Снимка: Pixabay.com

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

работа или роб
# 0
16:06 | 22 June 2017
В Бахрейн -като цяло хората са бедни,шейховете са богати,Сингапур-мюсулманите ще те скъсат от глоби,Хонконг-хората не живеят толкова добре(зомби роботи),ОАЕ може да станеш роб без право да напуснеш,останалите са англо-санксонци с нацистка ориентация,о извинете не видях че класацията е изготвена от банка!
Асен Тодоров
# 1
20:04 | 30 April 2017
Във Швеция също има голяма дискриминация.
Живка Борисова
# 2
18:01 | 23 January 2017
Мили хора Швейцария е неблагоприятна за чужденците Трябва да си много много добър лекър или сестра за да успееш , по добър от германците и австрийците Има дискриминация по националност Живея и работя като стоматолог
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg