Кои са най-големите индустриални машини в света?

2379
Кои са най-големите индустриални машини в света?

© Pixabay

Всеки инструмент, който можете да откриете в гаража или работилницата, има версия със супер размери.

Когато са изправени пред предизвикателството да построят някои от най-големите структури и най-мощните машини в света, инженерите се нуждаят от инструменти, които са оразмерени подходящо.

Ето някои от най-големите индустриални и научни инструменти на планетата, представени в класацията на електронното издание History.com:

Най-мощният магнит в света


В Южна Франция се провежда смел експеримент за изграждане на термоядрен реактор, способен да достигне температури 10 пъти по-високи от ядрото на Слънцето. „Биещото сърце“ на реактора ITER, което обещава да осигури нов източник на изобилна чиста енергия, е мощен магнит, който има достатъчно сила, за да повдигне самолетоносач на шест фута във въздуха.

Магнитът е отговорен за ограничаването и оформянето на пръстен от прегрята плазма вътре в реактора. Той е с цилиндрична форма, висок е над 18 метра и е с диаметър от 4.3 метра. Уредът може да произведе сила на магнитно поле от 13 тесла, което е приблизително 280 000 пъти по-силно от магнитното поле на Земята.

Най-мощният лазер в света

Най-мощният лазер в света, всъщност, представлява 192 отделни лъча, насочени към цел, приблизително с размерите на гумичка за молив. В Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор в Калифорния тези лазери излъчват ослепителна светкавица с продължителност само една милиардна от секундата, но доставяща 2 милиона джаула енергия.

Температурите в целевото място незабавно достигат 100 милиона градуса по Целзий.

Работата на този свръхмощен лазер е да прилага екстремна топлина и налягане (подобно на условията, намиращи се в звездите) за сливане на водородни атоми и освобождаване на огромни количества енергия - т. нар. реакция на синтез. Учените се надяват, че тази технология ще постави началото на ера на неограничена енергия без въглеродни емисии.

Най-тежкият хидравличен цилиндър в света

Хидравличните цилиндри са ключов компонент на тежката строителна техника, като булдозери, самосвали и кранове. Но не са много инструментите с капацитет като този на огромния хидравличен цилиндър, който Hunger Hydraulics направи за японска драгираща баржа през 2015 г.

С теглото от 200 метрични тона колосалният хидравличен цилиндър на Hunger е един от най-тежките правени някога и може да се похвали с херкулесова сила на теглене от 330 000 паунда. Хидравличните цилиндри работят, като използват течност под налягане, за да удължат или прибират работното си рамо.

Хидравличното рамо на Hunger се простира на 20 метра, което прави максималната дължина на цилиндъра близо 46 метра, или половината от дължината на футболно игрище.

Инсталиран на кораб за драгиране, хидравличният цилиндър задвижва достатъчно голяма лопата, за да побере два туристически автобуса.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg