Кои са най-големите въглищни мини в света?

4574
Кои са най-големите въглищни мини в света?

© Pixabay

Благодарение на глобалния скок на цените на суровините, предизвикан от войната в Украйна, въглищата, доскоро заклеймявани като най-замърсяващия енергоносител, отново се радват на засилено търсене.

Цената на въглищата, които се използват за производство на електричество, се покачи до рекордни нива през лятото като резултат от войната, която остави много европейски страни без достъп до жизненоважни доставки на природен газ и въглища от техните основни доставчици Русия и Украйна.

В Европа купувачите търсят всякакви алтернативи за снабдяване с въглища, включително и от доста отдалечени дестинации. Много правителства са склонни дори да загърбят, поне временно, поставените цели в борбата с климатичните промени, за да си осигурят жизнановажните енергийни доставки за очертаващата се тежка зима.


Ето кои са 10-те най-големи въглищни мини в света, според класацията на Global Energy Monitor. Тя е базирана на реалното им производство през 2020 и 2021 година.

10. Хейдайгоу, Китай

Откритият рудник Shenhua Heidaigou е десетата по големина въглищна мина в света. Тя се управлява от добивната компания Shenhua Junggar Energy в китайската провинция Вътрешна Моноголия. Това е втората по големина въглищна мина в Китай.

9. Пасир, Индонезия

Въглищната мина Пасир е осмата по големина въглищна мина в света въз основа на действителното производство. Откритият рудник е собственост на Kideco Jaya Agung - дъщерно дружество на Indika Energy в Източен Калимантан, Индонезия. Това е третата по големина въглищна мина в Индонезия и Югоизточна Азия.

8. Тутупан, Индонезия

Рудникът Тутупан е седмата по големина въглищна мина в света. Тя се управлява от Adaro Indonesia, дъщерно дружество на Adaro Group в Южен Калимантан, Индонезия. Това е втората най-голяма въглищна мина в Индонезия и Югоизточна Азия.
 

7. Белчатов, Полша

Въглищната мина Белчатов е шестата по големина в света. Откритият рудник е собственост на Polska Grupa Energetyczna и се намира близо до енергийния комплекс Белчатов във войводство Лодз, Полша. Това е и най-голямата въглищна мина в Европа.

6. Далиута-Хуожито, Китай

Мината Далиута-Хуожито е шестата по големина в света. Управлява се от China Shenhua Energy в Шанси, Китай. Това е най-голямата подземна въглищна мина в света и най-голямата въглищна мина в Източна Азия.

5. Гевра, Индия

Гевра е петата по големина в света въз основа на добивите си. Комплексът от открити мини се управлява от South Eastern Coalfields Limited, дъщерно дружество на Coal India в Корба, Индия. Това е втората по големина въглищна мина в Индия и Южна Азия.

 

4. Кусмунда, Индия

Въглищната мина Кусмундаa е четвъртата по големина в света. Тя включва комплекс от открити рудници, който се управлява от South Eastern Coalfields Limited, дъщерно дружество на Coal India, в Корба,  Индия. Това е и най-голямата мина в Южна Азия.

3. Black Thunder, САЩ

Откритият рудник Black Thunder е третата по големина въглищна мина в света. Той се управлява от Thunder Basin Coal Company, дъщерно дружество на Arch Resources, близо до Райт, в окръг Кембъл, Уайоминг. Това е втората по големина мина в САЩ и Северна Америка.
 

 

2.  North Antelope Rochelle, САЩ

Рудникът North Antelope Rochelle е втората по големина въглищна мина в света. Той е собственост на Powder River Coal, дъщерно дружество на Peabody Energy и се намира на 100 километра южно от Жилет в окръг Кембъл, Уайоминг. Това е най-голямата мина в Северна Америка.

1. KPC Operation, Индонезия

KPC Operation в Индонезия е най-големият въгледобивен комплекс в света въз основа на добивите. Той се състои от две съседни мини – Бенгалон и Сангата, управлявани от Kaltim Prima Coal (KPC) - дъщерно дружество на Bumi Resources в Източен Калимантан, Индонезия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg