Кои са най-мързеливите тийнейджъри в света и къде са българчетата

9729
Кои са най-мързеливите тийнейджъри в света и къде са българчетата

Тийнейджърите в Южна Корея са най-мързеливите в света, според ново проучване.

Разбивка по страни на нивата на физическа активност разкрива, че едва един на всеки петима младежи на възраст между 11 и 17 години спортува достатъчно, за да бъде здрав.

В някои страни над 90% от тийнейджърите бездействат. Лидер в отрицателната класация е Южна Корея, където 94.2% от децата са физически активни по по-малко от един час на ден. След нея се нареждат Филипините (93.4%), Камбоджа (91.6%) и Судан (90.3%).


Италия е европейската страна с най-лош показател в това отношение. Там 88.6% от тийнейджърите бездействат.

Във Великобритания 79.9% от тийнеиджърите са „недостатъчно физически активни“, според доклада.

Междувременно САЩ изпреварва почти всяка друга държава в света, като 72% от децата там са физически активни по по-малко от час на ден. По този показател страната е изпреварена единствено от Бангладеш (66.1%), Словакия (71.5%) и Ирландия (71.8%).

Веднага след САЩ, на четвърто място в класацията се нарежда България, където 73.3% от децата развиват физическа дейност по по-малко от час на ден.

Експерти казват, че тези данни са „притеснителни“ и че насърчаването на децата да спортуват е от съществена важност в борбата с най-големия проблем, свързан с детското здраве – наднорменото тегло.

„Децата, които са по-активни, имат по-добро здраве и благосъстояние и като цяло се справят по-добре в училище,“ казва професор Ръсел Вайнър, президент на Кралския колеж по педиатрия и детско здраве.

„Би трябвало да улесняваме децата и младите хора във воденето на активен и здравословен начин на живот.“

Изследователи от Световната здравна организация (СЗО) са автори на доклада, който очертава притеснителни нива на мързел сред младите по цял свят.

В него се казва, че всички деца на възраст между 11 и 17 г. би трябвало да спортуват поне по един час на ден, но всъщност едва около 19% успяват да го постигат.

В страната с най-много активни деца – Бангладеш, едва една трета от децата (33.9%) постигат тази цел, според проучването сред 1.6 милиона младежи.

Само в 4 от 146-те страни момичетата спортуват повече от момчетата и това са Тонга, Самоа, Афганистан и Замбия.

Какво се случва с тялото ви, ако се заседитеСеденето е сред най-лошите и най-опасни позиции за тялото

Според автора на проучването доктор Реджина Гътолд и нейния екип физическата активност е важна за развитието на сърцата, белите дробове, костите и мускулите на младите хора и за поддържането на здравословно тегло.

Във Великобритания, например, едно на всеки три деца е с наднормено тегло, преди да завърши начално училище, а едва 18% от децата ядат по пет или повече порции плодове и зеленчуци на ден.

Според щатския Център за контрол и превенция на заболяванията делът на децата с наднормено тегло в САЩ е 18.5% и засяга около 13.7 милиона млади хора.

В коментар, публикуван към проучването, канадски учен казва, че вина за тази пасивност на децата има модерното общество.

'Променящият се свят променя хората, като движението е един от най-ясните индикатори за това", казва доктор Марк Трембли от Изследователския институт към детската болница на Източен Онтарио. 

„Електронната революция фундаментално трансформира моделите на движение на хората и начина, по който те живеят, учат, работят, играят и пътуват, което ги изолира все повече на закрито (къщи, училища, работни места и превозни средства), най-често седейки на столове.

„Хората спят по-малко, седят повече, ходят по-рядко, шофират по-редовно и имат по-малко физическа дейност, в сравнение с преди.

„Те се местят все повече от една страна в друга, от селските към градските райони, от открито на закрито; преминават от стоене към седене, от ходене към шофиране и от активни игри към дигитални игри.

Професор Вайнер от Кралския колеж по педиатрия и детско здраве казва, че физическото бездействие не е нещо, което съществува самостоятелно и че то върви ръка за ръка с наднорменото тегло.

„Децата с наднормено тегло са групата, за която трябва да сме най-загрижени, защото много от тези деца ще започнат да развиват здравословно проблеми на относително ранен етап от живота си.

Насърчаването на физическата активност е част от решението – това трябва да става с много съчувствие, подкрепа и достъп до безопасни и безплатни публични пространства. Индустрията на храните и напитките трябва също да положи повече усилия.“ 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg