Кои сектори на европейската икономика са най-големите замърсители с CO2?

982
Кои сектори на европейската икономика са най-големите замърсители с CO2?

© Pixabay

Въглеродните емисии, генерирани от държавите в Европейския съюз през второто тримесечие на 2021 година, възлизат на 867 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид. Това показват данните на Евростат, които се публикуват от агенцията за първи път на тримесечна база.

Обемът на парниковите емисии на ЕС през третото тримесечие на 2021 година все още е по-нисък от този, който държавите от общността реализираха преди избухването на падемията от COVID-19. Най-ниската стойност е регистрирана през второто тримесечие на 2020 година, когато емисиите бяха в размер на близо 735 млн. тона еквивалент на CO2.

В сравнение с третото тримесечие на миналата година парниковите емисии на ЕС бележат ръст от 18%, като това се дължи най-вече на икономическото възстановяване след постепенното разхлабване на противоепидемичните ограничения в отделните държави от Съюза.


През второто тримесечие на тази година икономическите сектори, които са генерирали най-много парникови емисии са промишлеността и строителството (общо 34% от цялото количество), производството на електроенергия (19%), земеделието (14%), транспорта (8%) и останалите услуги (8%).

Увеличение на емисиите се наблюдава в почти всички сектори. Спрямо второто тримесечие на 2020 година в промишлеността и строителството те нарастват с 22%, в транспорта - с 18%, в производството на електроенергия - със 17%, а при останалите услуги - 13 на сто. Единствено в селското стопанство те остават почти без промяна, като ръстът им е едва с 0.2% на годишна база.

Най-голямата централа за складиране на CO2 започва работа в ИсландияЦентралата


Въглеродните емисии на домакинствата са в размер на 153 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид, като от тях 101 млн. тона са за транспорт, а 52 млн. тона - за отопление и други дейности.

На годишна база въглеродните емисии за транспорта на домакинствата се увеличават с 25%, а  за отопление - 42%.

Въпреки увеличаването на въглеродните емисии през последната година, на фона на икономическото възстановяване, дългосрочната тенденция в ЕС остава низходяща, отбелязва Евростат. 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg