Кои страни са най-големите износители и вносители на оръжие?

1383
Кои страни са най-големите износители и вносители на оръжие?

© Pixabay

САЩ остава най-големият износител на оръжие в света с голям преднина пред всички останали, като Русия се нарежда на второ място, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI).

В доклада се казва, че разликата межди САЩ и останалата част от света се е увеличила още повече в петгодишния период между 2014 и 2018 г. Делът на САЩ от световната търговия с оръжия вече възлиза на 36%, в сравнение с 30% в предходния период.

"САЩ затвърждава допълнително позицията си на водещия доставчик на оръжия в света,” според Од Флоран от SIPRI.

"САЩ е доставила оръжия най-малко на 98 държави през последните пет години; тези доставки често са включвали по-усъвършенствани оръжия, като бойни самолети, ракети с малък обсег и голям брой управляеми бомби."

Докладът подчертава увеличаващата се разлика между Вашингтон и Москва по отношение на износа на оръжие.

“Износът на големи оръжия на САЩ е бил със 75% по-голям от този на Русия в периода 2014–18 г., докато разликата е била едва 12% в предходния период 2009-13 г.,” според SIPRI.

“Повече от половината, или 52% от износа на оръжия на САЩ, е бил предназначен за Близкия Изток в периода 2014-18 г.”

Според SIPRI, износът на оръжия на Русия пада със 17% за последните пет години, като основен фактор за това е ограничаването на вноса на оръжия от страна на Индия и Венецуела.

Франция е третият най-голям износител на оръжия в света, като в периода 2014-18 г. е контролирала 6.8% от пазара, следвана от Германия (6.4%) и Китай (5.2%).

Водещите пет износителки на оръжия са допринесли с общо 75% от световната търговия на оръжия.

Делът на държавите от ЕС от световната търговия с оръжия е 27%.

Саудитска Арабия оглавява класацията на вносителите на оръжия с 12% от общия световен внос, в сравнение с 4.3% за предходния петгодишен период. Общият внос на оръжия на страната скача със 192% за последните пет години.

Индия е вторият най-голям вносител на оръжия, като основните й доставчици са Русия (58%), Израел (15%) и САЩ (12%).

В свой доклад от декември 2018 г. SIPRI информира, че износът на оръжия от страна на щатски компании възлиза на 222.6 млрд. долара през 2017 г., докато Русия е изнесла оръжие за 37.7 млрд. долара през същата година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас