Кои страни са най-големите износители и вносители на оръжие?

1736
Кои страни са най-големите износители и вносители на оръжие?

© Pixabay

САЩ остава най-големият износител на оръжие в света с голям преднина пред всички останали, като Русия се нарежда на второ място, според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI).

В доклада се казва, че разликата межди САЩ и останалата част от света се е увеличила още повече в петгодишния период между 2014 и 2018 г. Делът на САЩ от световната търговия с оръжия вече възлиза на 36%, в сравнение с 30% в предходния период.

"САЩ затвърждава допълнително позицията си на водещия доставчик на оръжия в света,” според Од Флоран от SIPRI.


"САЩ е доставила оръжия най-малко на 98 държави през последните пет години; тези доставки често са включвали по-усъвършенствани оръжия, като бойни самолети, ракети с малък обсег и голям брой управляеми бомби."

Докладът подчертава увеличаващата се разлика между Вашингтон и Москва по отношение на износа на оръжие.

“Износът на големи оръжия на САЩ е бил със 75% по-голям от този на Русия в периода 2014–18 г., докато разликата е била едва 12% в предходния период 2009-13 г.,” според SIPRI.

“Повече от половината, или 52% от износа на оръжия на САЩ, е бил предназначен за Близкия Изток в периода 2014-18 г.”

Според SIPRI, износът на оръжия на Русия пада със 17% за последните пет години, като основен фактор за това е ограничаването на вноса на оръжия от страна на Индия и Венецуела.

Франция е третият най-голям износител на оръжия в света, като в периода 2014-18 г. е контролирала 6.8% от пазара, следвана от Германия (6.4%) и Китай (5.2%).

Водещите пет износителки на оръжия са допринесли с общо 75% от световната търговия на оръжия.

Делът на държавите от ЕС от световната търговия с оръжия е 27%.

Саудитска Арабия оглавява класацията на вносителите на оръжия с 12% от общия световен внос, в сравнение с 4.3% за предходния петгодишен период. Общият внос на оръжия на страната скача със 192% за последните пет години.

Индия е вторият най-голям вносител на оръжия, като основните й доставчици са Русия (58%), Израел (15%) и САЩ (12%).

В свой доклад от декември 2018 г. SIPRI информира, че износът на оръжия от страна на щатски компании възлиза на 222.6 млрд. долара през 2017 г., докато Русия е изнесла оръжие за 37.7 млрд. долара през същата година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg