Кои страни създават най-много пластмасови отпадъци на глава от населението?

1238
Кои страни създават най-много пластмасови отпадъци на глава от населението?

© Pixabay.com

Мащабите на пластмасовите отпадъци са почти прекалено големи, за да може човек да си ги представи, но нов доклад разкрива кои са най-големите виновници, когато става въпрос за боклуци, задръстващи океаните.

В проучване, публикувано в Science Advances, учени разкриват, че жителите на САЩ и Великобритания създават най-много платсмасови отпадъци на глава от населението измежду всички държави.

Американците генерират средно 105 кг пластмасови отпадъци на човек на година, докато британците не изостават много назад, изхвърляйки средно по 99 кг годишно

Докладът показва, че хората в по-богатите държави генерират повече пластмасови отпадъци от тези в не толкова развитите страни.

Южна Корея и Германия се нареждат на трето и четвърто място, респективно, в негативната класация.


Челната десетка се допълва от Тайланд (69.54 кг), Малайзия (67.09 кг), Аржентина (60.95 кг), Русия (58.66 кг), Италия (55.51 кг) и Бразилия (51.78 кг)

Китай пък е страната, която произвежда най-много пластмасови продукти за световния пазар, въпреки че китайците използват относително малко от материала – едва 15 килограма на човек годишно.

Козметична компания иска да купи 600 тона пластмасови отпадъциБританската козметична марка The Body Shop планира да използва пластмасови вторични суровини в своето производство

Докладът хвърля допълнителна светлина върху произхода на 300-те млн. тона пластмасови отпадъци, които се създават ежегодно и от които най-малко 8.8 млн. тона попадат в океаните.

След като пластмасата попадне в околната среда, тя може да навреди на хора, растения и животни по много начини, някои от които ние все още не разбираме напълно.

Въпреки това, тези числа се очаква да растат още повече с увеличението на производството на пластмаса, като приблизително се удвояват на всеки 11 години.

Производството се очаква да се ускори, тъй като петролните компании, изправени пред спад в търсенето на суров петрол, се насочват към производството на пластмаса.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg