Колко храна можем да си купим у нас и в Европа с една заплата?

2805
Колко храна можем да си купим у нас и в Европа с една заплата?

© Pixabay

С една средна заплата в България можем да напълним пазарската количка с основни хранителни стоки едва 17 пъти, което ни нарежда на последно място по покупателна способност сред дузина европейски държави.

Това показва експеримент на Нова телевизия.

За сравнение, със средния доход, който на месец взимат, гърците могат да купят продуктите от списъка 29 пъти, а румънците - 24. В другия полюс са австрийците и британците, които могат да напълнят количката съответно 62 и 69 пъти - само с една заплата за месец.


Освен България, експериментът обхваща Великобритания, Австрия, Франция, Белгия, както Румъния и Гърция. Пазаруването става с общ списък с 20 от основните продукти, които купуваме всяка седмица - в равни количества.

Само за година основните продукти, които влизат в потребителската кошница на едро у нас, са поскъпнали с над 13%. До търговската мрежа ръстът става още по-голям.

Колко килограма краставици, колко литра олио и колко килограма свинско месо можем да купим с една заплата в България и в шест други държави в Европейския съюз?

Първа спирка е сърцето на Европа - Брюксел. Поскъпването при основните храни там също е значително през последните месеци. За последните 40 години Белгия за първи път отбеляза рекордно поскъпване. Само за един месец инфлацията е нараснала с 6%. Правилата обаче са такива, че при увеличение на инфлацията автоматично се покачват и заплатите.

Средната белгийска заплата е 3 800 евро, докато минималната е 1 500 евро. За топ 20 продукта екипът ни похарчи 77 евро, което значи, че с една средна заплата човек в Белгия може да напълни 49 пъти кошницата, а с минималната заплата - 19.

Във Франция цената на един и същ продукт може да варира сериозно в зависимост от града, местоположението и производителя. Зеленчуците струват повече - най-скъпите домати достигат цена 3.69 евро за килограм, а краставиците се продават за 2.07. Бутилката олио е близо 3 евро, а кг свинско – около 9 евро. Сметката за 20-те продукта от списъка е близо 68.50 евро, тоест около 134 лв.

Така със средния си доход един французин може да напълни количката с тези храни 48 пъти – почти колкото и в Белгия. Ако живеем със средната месечна заплата от 3 275 евро във Франция, то с тази сума можем да си купим 2 180 краставици, по 1.50 за брой, или например 365 кг свинско месо.

Трета спирка в седмичния пазар е Обединеното кралство. Във Великобритания пазарът е в нисък ценови клас магазин - не само защото той е сред малкото, които увеличават клиентите си на фона на рекордната инфлация, а защото и като предлагане е най-близко до най-познатите у нас масови хранителни вериги.

Търговци: Цената на краставиците е нормална за сезонаЕдин от факторите, които повишават цената на зеленчуците през зимата, е отглеждането им в оранжерии, които се отопляват на газ, а заради високата цена на енергоизточниците се качва и цената на крайния продукт

Отново купуваме същите плодове, зеленчуци и основни продукти. На финала на пазара сметка е почти наполовина. Пазаруването във Великобритания излезе 31.17 паунда. Месечната заплата на един британец ще стигне за поне 20 пазарувания повече, в сравнение с Белгия и Франция. С нея ще могат да се купят 1 985 бутилки олио и 1 687 кг краставици.

В Австрия е избрана верига среден ценови клас във Виена. Бърза проверка из щандовете показва, че цените са сходни, а често и по-ниски от тези във Франция и Белгия. Финалната сметка за 20-те продукта от седмичния пазар показва почти 45 евро, тоест около 88 лева. Това означава, че с една средна заплата можем да напълним количката с тези стоки 62 пъти.

От Централна Европа пазарът продължава в гръцката столица Атина. Цената на краставиците в един от супермаркетите е 0.95 евро, на доматите - 2.03 евро. Литър олио струва малко над 2 евро, кг свинско месо - около 5 евро, а кг сирене - близо евро.

Зеленчуците и плодовете са значително евтини. Пълним количката с продуктите от списъка за малко над 45 евро – т.е. около 88 лв. – колкото платихме и в Австрия. Сметката обаче е почти два пъти по-ниска от тези на касата в Белгия и Франция. Но по-голяма от това, което платихме във Великобритания.

В Румъния само на км от Дунав мост със средна заплата от 3 880 леи - колко и какви продукти могат да си позволят румънците? На касата даваме 164 леи за избраните продукти, около 66 лева. Така засега пазарът в Румъния излиза най-евтин.

Но с една заплата купуваме по-малко от това, което западноевропеецът може да си позволи със среден доход. Работещите със средни доходи в северната ни съседка с една заплата могат да напълнят основна потребителска кошница 23 пъти за месец.

Последна спирка - хранителен магазин в София. На щандовете у нас кг домати струва 4.49 лв., кг краставици - 5.49. Литър олио струва около 4.50 лв. Свинското е около 10 лв. за кг, а за кг сирене плащаме над 18 лв. В края на пазаруването 20-те продукта излизат близо 100 лв.

Резултатът от експеримента - най-евтин пазарът излезе в Румъния - 66 лв. За същите продукти във Великобритания се плаща 73 лв., а в Австрия и Гърция - 88. Най-скъп пазарът излезе във Франция и в Белгия, съответно - 134 и 152 лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg