Колко пари изпратиха у дома българските емигранти?

3380
Колко пари изпратиха у дома българските емигранти?

© Pixabay.com

Българските емигранти са изпратили 1.156 млрд. евро у дома на близки и роднини през изминалата година, показва данни на европейската статистическа служба Евростат.

От тях 833 млн. евро са постъпили от страни от ЕС, а останалите 343 млн. евро са от държави извън общността.

Същевременно парите, излезли от страната ни към други държави през 2018 г., са 20 млн. евро, като от тях 7 са към страни от ЕС.


Страната ни се нарежда на 5-а позиция по изпратени пари за миналата година в ЕС. Лидерската позиция е за Португалия, където са постъпили 3.07 млрд. евро, следвани от Румъния с 2.7 млрд. евро.

Нетните преводи, т.е. постъпилите средства от емигранти минус излезлите пари от страната, са високи и в Полша и Хърватия – 2.5 и 1.3 млрд. евро.

Емигрантските частни преводи в Литва възлизат на 690 млн. евро, докато за Унгария сумата възлиза на 292 млн. евро.

Най-големи парични преводи се правят от Франция и Германия, откъдето излизат 10.5 и 5.1 млрд. евро, докато от Великобритания и Италия сумите възлизат на 4.6 и 4.5 млрд. евро.

Над 1 млрд. евро са частните преводи, излезли и от Белгия, като сумата е точно 1.3 млрд. евро.

Най-голяма част от преводите, излезли от ЕС и насочени извън общността, се насочват към Африка (32%), Азия (21%) и Южна Америка (13%)

Жителите на ЕС са изпратили общите 35.6 млрд. евро към други държави извън общността през 2018 г. спрямо 32.6 млрд. евро за година по-рано.

Постъпилите емигрантски пари в ЕС от държави-членки остават без изменение на ниво от 10.9 млрд. евро. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg