Колко скъпо е в България, според Евростат

2228
Колко скъпо е в България, според Евростат

© Pixabay.com

Българските домакинства отделят голяма част от доходите си за покупката на хранителни продукти.

Въпреки че част от предлаганите продукти у нас са с по-ниско качество спрямо останалите страни членки на ЕС, то цените им не отстъпват на тези в магазините в далеч по-развитите икономики.

Европейската статистическа служба Евростат предостави данни за 2018 г. на цените на основните хранителни продукти, алкохол, цигари и др. в страните членки.

Какво сочат данните за България?

Основните храни у нас са средно с около 25.2% по-евтини спрямо средните цени в ЕС. Най-скъпо е в Швейцария, а най-евтино – в Румъния.

България обаче може да се похвали с най-ниските цени на алкохол и цигари в Общността. Те са средно с 41.8% по-ниски спрямо средните в ЕС. Малко по-скъпо е в Унгария и Румъния, докато в Норвегия, Исландия и Ирландия, а също и във Великобритания, е най-скъпо.

В категорията Дрехи и обувки страната ни отново заема челното място, или иначе казано - цените са най-ниски, като тук разликата е от 22.2%. Начело в списъка са Исландия, Дания и Норвегия, където цените са с между 30-40% по-високи от средните в ЕС.

Цените на мебелите у нас са с 51.2% по-ниски от ЕС, а най-високи са в Люксембург.

В случай че искате да си купите нов автомобил, най-изгодно би било това да се случи в Словакия, Румъния и Полша, докато България заема 7-а позиция с 14.9% по-ниски цени. Най-скъпите нови автомобили се продават в Дания, Норвегия и Холандия.

При сравнението на транспортните услуги в ЕС България отново заема челното място, като тук пред нас са Чехия и Полша, докато най-скъпо е в Исландия, Норвегия и Холандия.

Телекомуникационните услуги са най-евтини в Полша, Румъния, Литва, Естония, а страната ни заема 5-о място, като разликата от средните цени в ЕС е от около 32.3 на сто. Най-скъпо е в Гърция, Белгия и Испания.

Развлекателните и културни услуги са най-евтини в Румъния и България, а най-скъпи са в Исландия, Норвегия и Швейцария.

Ресторантите и хотелите отново са най-евтини в България, като цените са с 53.4% по-ниски от средните в ЕС. При положение че ще почивате в Исландия, Норвегия и Швейцария, следва да знаете, че там тези услуги са сред най-скъпите в ЕС. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

поп Грую
# 0
09:06 | 26 June 2019
евтинийка
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg