Ресторантите, спечелили така желаните звезди на Мишлен, несъмнено не сервират евтина храна.

Но колко скъпи са подобни заведения за хранене в различните държави?

За да отговори на този и други въпроси, екипът на списание Chef's Pencil анализира 450 ресторанта, разкривайки дестинациите с най-достъпните и най-скъпи ястия със звезда Мишлен.

Най-малко струващите могат да бъдат открити в Тайланд, докато Дания е дом на най-скъпите звездни ястия.

Проучването подрежда дестинациите по два показателя - според града и според държавата, като в него са включени само ресторанти с две и три звезди Мишлен. Предмет на изследването са цените на най-добрите менюта за дегустация - обикновено вечеря, състояща се от 8 до 12 ястия.

Цените в отделните държави се различават, тъй като някои включват напитки и такса обслужване.

Като цяло проучването установява, че двустепенно меню струва средно 276 долара на човек, като заведенията с две звезди Мишлен го предлагат за средно 252 долара, а тези с три звезди - за 357 долара.

Класацията на най-достъпите ястия по държави се оглавява от Тайланд със средна цена от 173 долара, следвана от Ирландия с 212 долара и Южна Корея и Тайван на трето място с 213 долара. Топ 10 се допълва от Португалия ($217), Испания ($218), Белгия ($224), Австрия ($230), Холандия ($236) и Германия ($247).

Най-евтините градове за хранене в ресторант със звезди Мишлен е Бангкок със средна цена от $ 173, следван от Лион ($203), Сеул ($ 213), Ротердам ($216), Барселона ($224), Виена ( $225), Мадрид ($228), Тайпе ($232), Хамбург ($240) и Макао ($248).

Ресторант в българско село ще бъде оценяван от МишленТоп готвач от световна величина избра България за свой дом

От другата страна на скалата, най-скъпото хранене в ресторант със звезда Мишлен предлага Дания със средна цена от $404, следвана от Сингапур с $364 и Швеция с 327 долара. Списъкът продължава с Япония ($322), САЩ ($313), Китай ($310), Великобритания ($301), Франция ($300), Швейцария ($292) и Италия ($255), съобщава T+L.

Най-скъпият град е Копенхаген е колосалната средна стойност от 448 долара, следван от Шанхай с 406 долара и Киото с 401 долара. Топ 10 се допълва от Сингапур ($364), Париж ($358), Стокхолм ($335), Хонконг ($324) и Амстердам ($320), като Ню Йорк и Милано споделят последното място със средна стойност от 309 долара.

Сред най-скъпите ресторанти пък са Ultraviolet by Paul Pairet в Шанхай, където цената на менюто за дегустация може да започне от около 618 долара и да достигне близо 1547 долара на човек. На върха е и Kitcho Arashiyama Honten с плашещата цена от 911 долара.

Ако търсите ястие със звезда Мишлен на по-добра цена, Chef's Pencil предлага да изберете обяд или а ла карт опции, въпреки че те не се предлагат във всеки ресторант.

„Вечерята в ресторант със звезда Мишлен е в списъка на всеки уважаван кулинар, но това си има цена", се посочва в доклада.