Колко време пътуваме до работното място?

1092
Колко време пътуваме до работното място?

© Pixabay

Общо 61.3% от служителите в рамките на компаниите в ЕС са пътували до своята месторабота по-малко от 30 минути, сочат данни на европейската статистическа служба.

Тук са включени пътуванията в една посока до работно място, уточняват от Евростат.

Всеки четвърти (26.3%) отделя между 30 и 59 минути, за да достигне до работно си място, а един на всеки 12 души в ЕС пътува повече от час (8.1%).

Най-малък процент се пада на едва 4.3% от хората, на които не им се налага да пътуват до службата си.

Данните на Евростат се отнасят за 2019 г., или иначе казано - преди пандемията от коронавирус.

Именно последната група хора ще отчетат най-голям ръст при излизането на данните през следващата година, тъй като голяма част от хората останаха да работят от домовете си, а редица големи компании планират завръщането на служителите по офисите едва през пролетта или лятото на 2021 г.Всеки трима от четири служителя в Гърция (75.8%) и Кипър (75.5%) отделя по-малко от 30 минути за пътуване до работно си място. За сравнение, на дъното в това подреждане са Люксембург и Латвия, където този „лукс“ имат едва 49.4 и 44.9% от хората.

Именно служителите в последните две държави са с най-голям дял при пътуванията, отнемащи между 30 и 59 минути – 36.3 и 38.8%).

Само 7% от служителите искат да се върнат на работа в офиса8 от 10 души предпочитат да работят от вкъщи поне веднъж седмично и след кризата

В общо четири от страните в ЕС повече от 10% от хората отделят по над 1 час, за да стигнат до работното си място. Най-голям е този дял в Латвия (13.5%), следван от Ирландия (11.2%), Белгия (10.7%) и Унгария (10.6%).

Средното време за пътуване до работно място в ЕС е 25 минути, докато за България то е с минута повече.

Най-много отнема средното пътуване в Латвия (29 минути), а най-малко в Кипър – едва 19 минути, както и в Гърция, Италия и Португалия, където еднопосочното пътуване трае между 20 и 21 минути.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg