Кой е най-големият разход на домакинствата?

1642
Кой е най-големият разход на домакинствата?

© Pixabay.com

През 2018 г. домакинствата в ЕС са похарчили 2.1 трилиона евро, равняващи се на 13% от БВП на 28-те страни-членки за поддръжка на дома си, както и различните режийни разходи, като вода, електроенергия и горива, става ясно от данни на Евростат.

Това означава, че 24% от всички разходи на домакинствата са насочи към домовете им, с което те заемат и най-голям дял на парите, които семействата харчат.

Далеч назад остават транспортът (13.2%), храна и неалкохолни напитки (12.1%), почивки и културни мероприятия (9.1%), ресторанти и хотели (8.7 на сто).

Останалата част от разходите на домакинствата е разпределена между обзавеждане (5.4%), дрехи и обувки (4.7%), алкохол и цигари (3.9%), здравеопазване (3.9%), комуникации (2.3%), образование (1.2%) и други разходи (11.4%).


Във Финландия, Дания и Словакия харчат най-много по дома си, докато най-малки са тези разходи в Малта.

Процентно това означава, че във Финландия отделят 28.5% от всичките си разходи за дома, а в Дания и Словакия този дял е 28.1 и 27.7 на сто. Следват Франция и Великобритания с 26.3 и 26%, както и Швеция и Чехия с малко над 25 на сто.

На дъното, както вече посочихме, са Малта (10.3%), Литва (15%) и Кипър (15.1%).

България заема 19-а позиция в класацията, като средно домакинствата у нас отделят всеки пети лев за дома си (19.9%).

Между 2008 и 2018 г. делът на разходите за дома отчита ръст в повечето страни-членки. Най-високо повишение се наблюдава в Финландия, Холандия, Португалия и България.

Спад пък се отчита в Словакия, Унгария, Германия, Латвия и т.н. Това означава, че домакинствата в тези държави отделят по-малък дял от общите си разходи през годината за дома. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg