10 големи стачки, които привлякоха общественото внимание

2649
10 големи стачки, които привлякоха общественото внимание

Светът протестира. Тук обаче сме се спрели не на политически протести, а на тези на недоволни служители.

Когато работниците протестират, привличането на вниманието към тяхната кауза е може би най-важното нещо, което трябва да направят.

Ето 10 стачки, които успешно се справиха с това:

10. Стачката в General Motors

През 2007 година около 73 000 души, членуващи е сдружението на работниците в автомобилостроенето в САЩ размахаха пръст на GM. Те се оплакваха от заплатите си, искаха допълнителни стимули, стабилност на работното си място, общо взето обичайните неща.Стачката продължи от 24 до 26 септември. Два завода, плюс една фабрика в Канада, бяха затворени и ръководството склони на сделка с протестиращите.

9. Щатската на служителите в Пощите на Великобритания

От лятото на 2009 година до пролетта на 2010 г. десетки милиона пратки не бяха доставени, заради протести на служителите. Стачката тръгна след като от компанията отказаха да дадат яснота върху това как модернизираните съоръжения ще се отразят на стабилността на работните места. Работниците се притесняваха, че някои машини ще „откраднат“ работата на хора. В крайна сметка, бе постигнато споразумение за по-високи заплати и обещание за задържане на 75% от служителите на пълен работен ден.

8. Стачката на миньорите в Южна Африка

Стачката продължи един ден – 4 декември 2007 година, но стачкуваха абсолютно всички. Протестът бе срещу опасните условия на труд и зачестяването на фатални инциденти между 2006 и 2007 година.

7. Стачката в Wal-Mart

През 2006 година 200 служители на магазин във Флорида протестираха срещу лошите работни условия, ниските заплати и намаляването на работните часове. През 2008 година компанията плати около 640 милиона долара, за да уреди извън съда голяма част от делата, заведени срещу нея.

6. Стачката във Verizon

45 000 служители на компанията стачкуваха. Голяма част от тях се събраха пред офиса на компанията в Ню Йорк. Те не бяха доволни от условията на новите си договори с Verizon. Това не бе първи подобен случай за нея – през 2000 г. стачкуваха 86 000 нейни служители.

5. Хокейната стачка в САЩ

Почти цяла една година между 2004 – 2005 г. в САЩ нямаше мачове. Проблемът бяха заплатите на играчите и решението за въвеждане на максимална заплата.

4. Футболната стачка в САЩ

Сезонът бе забавен, заради неразбирателство около заплатите на играчите. В крайна сметка, обаче, се оказа, че Америка не може без футбол и собственици и играчи се разбраха.

3 Стачката в градския транспорт на Ню Йорк

През 2005 година в Ню Йорк автобусите и метрото спряха да работят от 20 до 22 декември. Милиони американци пострадаха от това. Служителите, обединени в Профсъюза на транспортните работници, искаха по-високи заплати, пенсии и условия за пенсиониране. Постигна се споразумения в рамките на 3 дни.

2. Стачката на сценаристите

От ноември 2007 до февруари 2003 телевизията в САЩ имаше огромен проблем – нямаше сценарии. Много предавания не се излъчиха и се изчислява, че загубите са били за стотици милиони долари.

Сценаристите искаха нови условия на договорите си, включващи процент печалба от повторения, от права за DVD, от риалити формати и др.

Много актьори се присъединиха към тях. Някои от най-известните шоу програми в САЩ се излъчваха без сценарий и с големи промени в концепцията.

1. Стачката на учителите в САЩ

Изглежда, че във всички държави учителите не са доволни от заплащането си. Стачката в САЩ започна през септември 2011 година. Учителите се оплакваха от ниски заплати, искаха по-големи класни стаи, и протестираха срещу прехвърляне на учители от един район на друг. Училищата не работеха няколко дни, а в крайна сметка учителите получиха скромно увеличение.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg