10 интернет пионери

5510
10 интернет пионери

Интернет не е измислен от един човек, нито пък е създаден в един определен момент.

Тези 10 души са имали визия за глобална мрежа, много преди тя да се появи.

10. Клод Шанън


Известен е като „бащата на теорията за информацията“. През 1948 година той публикува своя труд „Математическа теория за комуникацията“, която изучава различните канали за информация. Теорията на информацията е свързана с информационната ентропия, информационните и комуникационните системи, предаването на данни и теорията на скоростта на изказването, криптографията, корекцията на грешки и други близко граничещи области.

9. Пол Барън

Негова е идеята да транспортира големи количества данни в пакети през мрежата, с която той революционира интернет комуникацията. Американският програмист почина на 84-годишна възраст миналата година.

Идеята му идва през 1959 г., докато проучва телекомуникационни мрежи за RAND Corporation.

8. Боб Тейлър

В края на 60-те години той убеждава американското министерство на отбраната да разработи мрежа за комуникация, която днес се нарича ARPANet.

Той написва влиятелния труд „Компютърът като средство за комуникация“, в който твърди, че скоро хората ще общуват по-ефикасно чрез компютъра, отколкото лице в лице.

7. Дъглас Енгълбарт

Като изследовател в Станфорд той се включва в разработването на ARPANet през октомври 1969 година.

Той е създал компютърната мишка. Като награда за изобретението си получава 10 000 долара. Мишката е патентована през 1970 година.

6. Лари Робъртс

Той е начело на разработването на ARPANet. Основател е на Telenet – компанията, прототип на днешните Comcast и Verizon. Днес тя е притежание на Sprint.

5. Винт Серф

Той е програмен мениджър на ARPA в периода 1976 – 1982 година. Той е един от създателите на TCP/IP протоколите в ранната мрежа ARPANet.

Той и Боб Кан основават ICANN.

4. Пол Мокапетрис

Заедно с Джон Постел разработва DNS-а, или структурата на домейн името, през 1983 година. Какво би било ако трябваше да помним IP адреси, вместо простите и много по-логически свързани домейни? Трябва да благодарите на тях за това, че когато напишете в браузъра си името на един сайт, той успява да го намери. Когато DNS е била създадена, осем години преди въведението към World Wide Web, само няколко стотици машини са били свързани към интернет.

3. Дейвид Кларк

Между 1981 година и 1989 интернет мрежата се разраства неимоверно. По това време Кларк е главен архитект на протоколите на Internet Activities Board. Днес той работи за лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към MIT.

2. Скот Уолф

Той ръководи разработването на NSFNet, който е един от предшествениците на интернет. Той е лидер на проекта Gigabit Testbed.

1. Марк Андерсън и Ерик Бина

Двамата разработват Mosaic – първият интернет браузър. Те са допринесли за това интернет да бъде достъпен не само за една определена част високообразовани хора, а за всички. Браузърът е бил готов през 1993 година и е бил усъвършенстван до 1997 година. Днес Internet Explorer, Mozilla Firefox и Google Chrome все още пазят някои от основните характеристики на първия бразузър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mauricio
# 0
09:03 | 26 March 2012
An intelligent point of view, well epxerssed! Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg