10 извънземни пейзажа от Земята

19732
10 извънземни пейзажа от Земята

Една от най-известните сцени в научнофантастичното кино е заснета в края на 1968 г. в хита "Планетата на маймуните". Голяма част от снимките на филма са в Ред Рок Каньон – природен парк в Калифорния, където червено оцветените скални образувания изглеждат така, сякаш се намират на Марс.

И Ред Рок е само едно от многото места на Земята, които са толкова странно изглеждащи, че сякаш е трябвало да бъдат на друга планета. Това са 10 извънземни пейзажи тук, на Земята.

Пустинята Атакама, Перу/Чили


Атакама, която се простира  на 1000 км от южната граница на Перу до северната в Чили, е това, което климатолозите описват като абсолютна пустиня. Тя е изпълнена със сухи участъци, където валежи от дъжд никога не са регистрирани.

В резултат на това тази огромна площ е напълно лишена от растителност. Заради това не е трудно да си представим Атакама като част от Марс, например.

Това е една от причините НАСА да използва чилийската пустиня като тест за полети в Космоса. През 2005 г. сонда на НАСА открива микробен живот в привидно безплодната почва на Атакама, което учените се надяват, че ще бъдат в състояние да направят и на Марс.

Лунните кратери, Айдахо, САЩ

Този регион от 1600 квадратни километра има зловеща прилика с лунната повърхност. Пейзажът е резултат от движението на земната кора през последните 30 милиона години.

При движението си кората освобождава натиска върху горещите скали под земята, в резултат на което магмата преминава през пукнатините в повърхността и води до многократни периоди на вулканична дейност – най-скорошната от които е от преди около 2000 години.

При това изригване лава минава през поредица от дълбоки пукнатини, които се простират на 84 км. Така наречените лунни кратери са смятани за учените за все още активна сеизмична зона, където е възможно бъдещи изригвания отново да променят нейната повърхност.

Вижте още: Най-невероятните кратери, причинени от космически обекти

Долината Макмърдо, Антрактида

Най-големият регион в Антарктика, който не е покрит със свят, е ветровита, замръзнала пустиня, чийто неравен терен изглежда така, сякаш принадлежи на Плутон.

Нейните долини, простиращи се на 15 000 кв. км, са издълбани от ледниците, които са оставили след себе си натрошени камъни, чакъл и баластра, износени от суровите атмосферни условия и силните ветрове.

На повърхността се намират морски седименти, в допълнение към пясъчните дюни и пепел, които покриват слой на почвата, датиращ от милиони години. Липсата на лед прави този район по-лесен за изследване от учените.

Етоша, Намибия

Когато учените изследвали изображения, заснети от космическа сонда на луната на Сатурн - Титан, открили зловеща прилика с едно място на Земята – районът Етоша в Намибия.

Етоша, което означава "голямо бяло място" на езика на народа овамбо, е 4800 кв. километра пустиня, съставена от блещукаща, суха, изпечена глина, който определено изглежда извънземна.

Окото на Мавритания, Мавритания

Вие вероятно сте виждали снимки на мистериозното голямо червено петно на Юпитер, което представлява гигантска буря с размери три пъти колкото тези на Земята. Но гледана от Космоса, и на нашата планета има подобно странно изглеждащо място.

Структурата Ричат, наричана още Окото на Мавритания, е гигантско кръгло завихряне, около 50 км в диаметър.

Когато астронавтите забелязали структурата през 1960 г., решили, че е кратер, оставен от огромен метеорит. Днес те смятат, че това е скално образувание от палеозойски кварцити, оголено от ерозия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg