10 от най-големите каньони на планетата

26166
10 от най-големите каньони на планетата

Реките, като талантливи майстори-творци, си проправят път през твърдите скала, понякога в продължение на милиони години, и бавно създават тези невероятни и огромни природни скулптури – каньоните.

Вижте 10 от най-големите каньони на планетата:

10. Каньонът на река Тара, Черна гора


Това е най-дълбокото дефиле на река в цяла Европа. В най-дълбоката си точка каньонът стига до 1300 м - с любезното съдействие на река Тара, която дълбае през него.

Намиращ се в национален парк Дурмитор, каньонът е защитена местност, част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Дори от най-високите върхове наоколо се чува грохотът на повече от 40 каскади, които се намират в това невероятно дефиле, дълго 82 км.

9. Каньонът на река Блайд, Южна Африка

Това може да не е най-големият каньон на Земята, но е един от най-зелените. Той може да се похвали със средна дълбочина от 762 м.

Дългото 26 км ждрело е покрито с гъста субтропична растителност. Най-дълбоката част на каньона - от върха на планината Мариепскоп до реката, е 1372 м.

Някои от най-впечатляващите гледки в Южна Африка се разкриват от ръба на каньона на река Блайд – от тук е възможно да се види дори Мозамбик. Нещо повече, този каньон е преизпълнен с невероятна фауна, в това число всичките пет вида примати, обитаващи Южна Африка.

8. Медният каньон, Мексико

Този каньон в Чихуахуа, Мексико, всъщност не е само един. Цели шест дефилета се събират в това име. Barranca del Cobre, както го наричат ​​на испански, е кръстен на медния оттенък на стените му.

И шестте реки, отговорни за създаването на тези невероятни долини, се вливат в морето на Кортес, като част от по-голямата Рио Фуерте.

Най-дълбокият каньон в системата е дълбок зашеметяващите 1879 метра. Районът е известен с уникалната си дива природа, но, за съжаление, много от видовете вече са застрашени от изчезване заради обезлесяването.

7. Каньон Котауаси, Перу

Най-дълбоката му точка се намира на 3535 м. Каньонът е изсечен между две планински вериги - Коропуна и Солимана, от река Котауаси.

Пейзажът наоколо е невероятен, но малко туристи му се наслаждават – пътуването до там е 12 часа с автобус. Това обаче е предимство, когато става въпрос за опазване на природата.

Вижте още: Най-красивите каньони в света

6. Каньон Колка, Перу

Вторият перуански каньон в класацията е Колка. Това географско чудо в южната част на Перу с дълбочина от 4160 м е впечатляваща гледка.

Това е един от най-дълбоките каньони в света. Той е два пъти по-дълбок от Гранд Каньон в Аризона. Освен това е една от най-посещаваните туристически дестинации в Перу.

Освен с красивите гледки, каньонът се гордее и с редките животни, които го населяват, като например южноамериканската камила викуня.

В долината му се намират археологически обекти на повече от 6000 година, горещи извори и гейзер. Заради всичко това каньонът е посещаван от около 120 000 туристи годишно.

5. Каньонът на река Фиш, Намибия

Това е най-големият каньон в Африка. Гигантската река криволичи в продължение на 160 км през платото. Каньонът е скалист, но това не пречи да е особено популярен сред туристите заради зашеметяващите гледки, които предлага.

Дерето е с 550 м дълбочина, а на някои места се простира на 27 км широчина. Въпреки че през по-голямата част от годината река Фиш е разделена на плитки басейни, в края на лятото туристите трябва да внимават за внезапни наводнения.

Всяка година в каньона се провежда маратон, като трасето му включва неравни пътеки и екстремни условия. Както отбелязват участниците в него: "Този каньон не е за малодушните."

4. Гранд Каньон, САЩ

Това не е най-големият каньон в света, въпреки че много хора смятат така. Обаче без съмнение е най-известният.

С дълбочина от 1828 м и дължина от 445 км, това величествено място е едно от седемте чудеса на естествения свят.

Геолозите са все още обсъждат как се е формирал Гранд Каньон. Според една от теориите, преди 17 милиона години река Колорадо за първи път започва своя път през скалите и след това продължава да задълбава и разширява дерето, създавайки днешното природно чудо.

Смята се, че през ледниковия период, когато е имало повече вода в реката, това е помогнало каньонът да ерозира с още по-бързи темпове. Днес около пет милиона души годишно от всички краища на света посещават мястото.

3. Каньон Кали Гандаки, Непал

Река Кали Гандаки, която криволичи през дефиле със същото име в Непал, е още по-древна от Хималайската планинска верига, която я заобикаля.

Реката е кръстена на индуистката богиня Кали и черните й води, които добиват този цвят зарази наличието на тиня.

Точната дълбочина на гигантското дефиле още се обсъжда. Ако тя бъде измерена от най-високите върхове от двете страни на реката, това ще бъде най-дълбокият каньон в света - 6800 м.

Вижте още: Дефилето Вердон – европейският Гранд Каньон

2. Каньон Каперти, Австралия

Този величествен каньон е най-големият в Австралия и е известен с пясъчните си пейзажи. Поради своята възраст не е толкова дълбок, колкото някои от другите каньони в тази класация, но това, което му липсва в дълбочина, го компенсира с други размери.

Той е по-широк и около 1 км по-дълъг от Гранд Каньон. Дългата история на аборигените в района се вижда от 2000-годишното скално изкуство в дефилето.

Други съкровища, изкопани тук, са диаманти от мините в планинския склон. Историята разказва, че един златотърсач намерил 77 скъпоценни камъка за шест дни.

1. Каньон Ярлунг Цангпо, Тибет

Високо в Хималаите, започвайки в близост до свещения Кайлаш, каньонът се спуска надолу към река Брахмапутра в Северна Индия.

При средна дълбочина от 4876 м около планините на Намча Барва, на места той достига дълбочина до 6009 м. Това го прави най-дълбокият каньон на Земята.

И не само дълбочината му е впечатляваща - този огромен каньон се простира на 240 км. Реката, чието дело е природното чудо, е известна сред гребците със своите предизвикателни условия, които са й спечелили прякора „Еверест на реките“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg