10 от най-интересните африкански резервати

39371
10 от най-интересните африкански резервати

Когато мислите за Африка, най-вероятно си представяте диви животни. Континентът може да се похвали с най-разнообразната фауна на нашата планета, благодарение на огромната си площ и различен климат, вариращ от субарктичен до тропически.

Африка разполага с разнообразие от местообитания - от тропически гори, през саванни равнини до сухата пустиня Сахара, които осигурява дом на много представители на дивата природа. Сред тях са някои от най-интересните животни в света, както и застрашени от изчезване видове.

Африканският континент има най-висока концентрация на национални паркове на планетата. На него са разположени 335 национални парка, които защитават повече от 1100 вида бозайници, 100 000 вида насекоми, 2600 вида птици и 3000 вида риби.


В допълнение, има стотици други резерви - горски, морски, национални, както и природни паркове. Вижте 10 от най-интересните национални паркове в Африка:

Серенгети

Националният парк Серенгети в Танзания е един от най-старите и най-популярни резервати за диви животни в Африка.

Паркът е известен с годишната миграция на милиони антилопи плюс стотици хиляди газели и зебри, следвани от хищници, като това се превръща в едно от най-впечатляващите природни зрелища в света.

Великото преселение, която представлява 1000 км дълъг годишен преход, се извършва в уникален живописен пейзаж - огромни обезлесени пространства с малки пасища, осеяни със скали, примесени с реки и гори.

Серенгети е с площ от 12 950 кв. км и е считан за един от националните паркове с най-малко нарушена естествена екосистема.

Вижте още: Сафари за 1 милион долара

Масай Мара

Националният резерват Масай Мара се намира в Кения и граничи със Серенгети. Наречен е в чест на масаите - племе, което населява този район.

Той е известен с изключителното си население от лъвове, леопарди и гепарди, като през него минава и годишната миграция на зебри, газели Томсън, и гну до и от Серенгети всяка година от юли до октомври, известна като Великото преселение.

Масай Мара е относително малък резерват, но на територията му се наблюдава невероятна концентрация на диви животни. Паркът е дом на 95 вида бозайници, земноводни и влечуги и на над 400 вида птици.

Така наречените The Big Five - бивол, слон, леопард, лъв и носорог, са в изобилие в парка, както и леопарди, гепарди, хиени, жирафи, антилопи гну, импала, топи, павиани, глигани, бизони, зебри, слонове, хипопотами и крокодили в река Мара.

Буинди

Този парк се намира в югозападната част на Уганда в Източна Африка. Състои се от 331 кв. км джунгла, която е достъпна само пеша.

Буинди разполага с богата екосистема с възможно най-голям брой дървесни видове за надморската му височина в Източна Африка.

Тук живее разнообразна фауна, а паркът е дом на почти половината от световната популация на планински горили, която възлиза на едва 340 индивида.

Амбосели

Национален парк Амбосели е един от най-популярните в Кения. Намира се в южната част на страната, на границата с Танзания. Паркът предлага една от най-класическите и спираща дъха гледки към планинския масив Килиманджаро, който с височината си от 5985 метра доминира над околните равнини.

Амбосели привлича посетители най-вече заради огромните си стада от слонове, но в парка живеят и на много хищници, като лъв, гепард и леопард.

Крюгер

Този национален парк е един от най-големите резерви в Африка, както и един от най-големите национални паркове в света - с площ от 19 485 кв. км.

Той е първият национален парк в Южна Африка, открит през 1926 г., въпреки че районът, в който се намира, е защитен от правителството още от 1898 г.

В национален парк Крюгер има повече видове едри бозайници, отколкото във всеки друг африкански резерват, включително и представители на The Big Five - лъвове, леопарди, слонове, носорози, и биволи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

sana ne
# 0
18:12 | 2 December 2014
rezervatite sa mnogo interesni da byah pri tyah
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg