10 от най-известните гръцки храмове

18146
10 от най-известните гръцки храмове

Първите каменни храмове се появяват в началото на 6 век преди Христа в Гърция, а през следващият век строителството им нараства многократно.

Най-разпознаваемата особеност на гръцкия храм са масивните колони. Гърците използват три вида колони: дорийски, йонийски и коринтски.

Вижте 10 от най-известните гръцки храмове, намерени в района на Средиземноморието.


Храмът на Зевс Олимпийски в Атина

Въпреки че от него са останали само няколко колони, Храмът на Зевс в Атина не изисква много въображение, за да си представите колко гигантска структура е било това.

Строителството му започва през 6 век преди Христа с идеята той да се превърне в най-големия храм в древния свят.

Сградата обаче не е завършена до възкачването на престола на римския император Адриан през 2 век от н.е.  - 638 година след старта на строителството й.

Храмът на Посейдон в Сунион

Намиращ се в южната част на полуостров Атика в Гърция, храмът на Посейдон в Сунион е заобиколен от морето от три страни.

Той е построен през  440 г. пр.н.е. върху руините на друг храм. Само няколко колони са останали от него днес, но въпреки това той напомня на Храма на Хефест под Акропола, което навежда на мисълта, че може да са проектирани от един и същи архитект.

Вижте още: 12 чудеса в Турция, които са световно културно наследство

Храмът на Зевс в Кирена

Кирена е най-важната от петте гръцки колонии в днешна Либия. Високо от останалата част на града се намира Храмът на Зевс, датиращ от 5 век преди Христа.

Той е разрушен по време на бунт в 115 сл. Хр. и е възстановен 5 години по-късно от римляните по заповед на император Адриан.

През 365 сл. Хр. земетресение го срива до основи, след което е възстановен едва в днешно време от британски и италиански археолози.

Този храм е по-голям от Партенона и е отражение на богатството и значението на Кирена в древногръцкия свят.

Ерехтейонът

Ерехтейонът е древен гръцки храм в йонийски стил, който се намира от северната страна на Акропола в Атина.

Храмът, който се вижда днес, е построен между 421 и 407 г. пр.н.е.

Той е най-известен със своята отличителна конструкция, подкрепена от шест женски фигури, известни като кариатидите.

Храмът на Аполон Епикурейски

Намира се на отдалечен планински склон в Пелопонес. Храмът на Аполон Епикурейски в Баса е добре запазен и доста необичаен за гръцки храм.

Построен е между 450 и 400 г. пр.н.е. Освен че не е с традиционното разположение, използвано при гръцките храмове изток-запад, при него са използвани и трите вида колони от  древногръцката архитектура.

В него могат да бъдат видени дорийски, йонийски и коринтски колони. Храмът на Аполон Епикурейски в момента е покрит с огромна палатка, която защитава руините от вредни въздействия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg