10 от най-старите компании в света, които все още правят успешен бизнес

9458
10 от най-старите компании в света, които все още правят успешен бизнес

Това са някои от най-старите компании в света, които не само, че все още развиват дейност, но са и сред най-успешните в своите сфери. Възможно е да има и по-стари все още действащи компании, така че списъкът може и да расте:

10. Sotheby’s –1744 г.

Историята на компанията ни връща до 1744 година, когато англичанинът Самюел Бейкър провел първия си търг на 457 книги. Бейкър, който се занимавал с продажба на книги, бил натоварен със задачата да продаде съдържанието на библиотеката на Сър Джон Станли. Той събрал 826 лири от този търг. Sotheby’s Holdings е днес една от най-известните аукционни къщи за предмети на изкуството.

9. Twinings Tea –1706 г.

Основателят Томас Туинингс бил един от първите, които въвели модата на пиенето на чай в Европа. Той отворил заведения в Лондон, наречено „Кафенето на Том“, където започнал да продава чай. Това му дало предимство пред останалите кафенета, с които се конкурирал. Неговият зелен чай Gunpowder Green Tea струвал еквивалента на 260 долара за 100 грама днес. Той се купувал само от най-богатите.

8. Lloyd’s of London –1688 г.

Започва съществуването си в кафенето на Едуард Лойд в Лондон през 1688 година. Там капитани на кораби и търговци се срещали, за да уговарят застраховки на товари.

7. Sveriges Riksbank- 1668 г.

Счита се, че това е най-старата централна банка в света. Първоначално се е наричала Stockholms Banco и е основана от Йохан Палмструш през 1665 г. Палмструш е известен с това, че въвежда хартиените пари в Европа. Той прави две предложения за създаване на банка към Краля. Първите две са отхвърлени, но на третия път кралят приел. Банката бързо фалирала, след като се оказало, че печата прекалено много пари, без да има нужното обезпечение. Палмструш е бил осъден на смърт, но помилван. Управлението на банката било възложено на парламента. Получава сегашното си име през 1866 година.

6. London Gazette –1665 г.

Това е най-старият съществуващ и до днес вестник в Англия. Първият му брой излиза на 7 ноември 1665 година. Първоначално се е наричал Oxford Gazette, тъй като по онова време кралският двор се е преместил в Оксфорд, за да избяга от чумата. 6 месеца по-късно дворът се мести обратно и вестникът сменя името на това, което носи и до днес.

5. Royal Delft –1653 г.

Първата фабрика е основана през 1653 година от Дейвид Антониз и се е наричала De Porceleyne Fles.

Това е първата от 32 фабрики, в които се произвеждат съдове от холандски фаянс. Към края на 19-ти век бизнесът замира. През 1876 година Джост Тофт купува последната останала такава фабрика с намерението да възроди традицията. Той и неговият съдружник успяват да подобрят сместа, като я правят по-здрава. От тогава техните съдове стават все по-известни и днес са със световна слава.

4. Fiskars –1649 г.

Днес компанията прави прибори за хранене, ножове и др. Тя има 360-годишна история, която започва във Финландия. През това време е произвеждала най-различни неща, включително оръдия за фермерски труд, парни двигатели и земеделски уреди.

3. Haig –1627 г.

Това е най-старата компания за дестилиране на скоч. Традицията започва от Робърт Хаиг, който започва да прави скоч в Троск през 1627 година.

2. Grolsch –1615 г.

компанията е втората най-голяма пивоварна в Холандия. Основана е от Вилем Неерфелт през 1615 година и за първи път прави бира в град Грол, от където идва и името й. Компанията остава фамилна собственост през първите 200 години от историята си, след което е откупена, а после става част от по-голяма корпорация.

1. Beretta –1526 г.

Маестро Бартоломео Берета бил майстор на оръжието в Гардоне, Италия. През 1526 година той получил поръчка от армията на Венеция да направи 185 пушки. Контрол над компанията през цялата й история има семейство Берета. Днес начело са Уго Гусали Берета и двамата му сина Пиетро и Франко. Днес те произвеждат по около 1500 оръжия на ден. Около 75% от производството им се изнася за около 100 държави. Историята на компанията вече продължава през 15 поколения и около 500 години.

Стани наш приятел във Фейсбук

Автор: Ваня Славчева

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

shumul
# 0
00:02 | 5 February 2012
spechelete.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg