След като затлъстяването и диабетът се превърнаха в истински бич за човечеството, все повече хора се обръщат към здравословното хранене.

Често обаче храните, които се предлагат в магазина, изобщо не са толкова здравословни, колкото пише на етикета.

Най-сигурният залог да се храните в полза на здравето си е да купувате храни, които са пресни, от местни производители и които не са предварително опаковани.

За да помогнем на здравните маниаци, ви предлагаме този списък от десет суперхрани, които всеки трябва да добави към диетата си.

10. Авокадо

Като се имат предвид неговата форма и цвят, авокадо е наричано "алигаторска круша." На пръв поглед хранителният му профил навежда на извода, че това не е особено здравословен плод, тъй като около 85% от калориите, които носи, идват от мазнини.

Въпреки това, не всички мазнини са еднакви – в авокадото се съдържат голямо количество мононенаситени мазнини, които ни носят много здравословни ползи. Те забавят естествения процес на окисляване на тялото и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.

Наред с тези здравословни мазнини, авокадото е пълно с антиоксиданти, които помагат да се ограничи производството на свободни радикали, причиняващи рак.

На последно място, тези чудодейни плодове осигуряват много фибри и витамин K – две вещества, от които организмът ни се нуждае ежедневно.

9. Сьомга

Днес замърсяването с живак в моретата и океаните е страшно явление. За разлика от риби като тон, сьомгата не съдържа живак, което се дължи на относително малкия й размер.

Така тя може да се консумира по-често, в сравнение с други риби, които имат подобни хранителни профили.

Снабдена с омега-3 мастни киселини, сьомгата ни носи както защита на сърдечно-съдовата система, така и подобряване на настроението и намаление на риска от рак.

Освен това рибата е пълна с витамин B12, селен и витамин D - последният от жизненоважно значение за превенцията на рака.

Сьомгата е наситена с протеини, така че е добра алтернатива на месото.

Вижте още: Пет храни, които ядем по неправилен начин

8. Къдраво зеле

Като се имат предвид неговите широко известни ползи за здравето, къдравото зеле е съставка, използвана в кухните на много хора.

Този тъмнозелен зеленчук е подобен на спанака и е пълен с полезни вещества като витамини К, А и С, голямо количество манган и фибри.

Изследвания показват, че къдравото зеле съдържа уникална комбинация от витамини и антиоксиданти, която помага на телата ни да поддържат здравословно ниво на холестерола.

7. Бадеми

Ядките са изключени от диетата на много хора, които се опитват да отслабнат, заради тяхната висока калоричност. Бадемите обаче могат само да ни донесат здравословни ползи.

Подобно на авокадото, те съдържат мононенаситени мазнини, които носят на организма противовъзпалителни ползи. Те помагат на тялото ни да забави стареенето и намаляват количеството на лошия холестерол в кръвта.

Бадемите са пълни с витамин Е, който е важен антиоксидант. Той ни помага в борбата със свободните радикали и ни пази от рак.

Тези ядки, които уж съсипват диетите за отслабване,съдържат голямо количество протеини, които ни засищат за по-дълго.

6. Леща

Лещата е добре заредена с протеини и има високо съдържание на фибри. Тази важна комбинация помага на хората да останат сити дълго след хранене и подобрява изхвърлянето от организма на ненужните и вредни вещества.

Лещата също така съдържа калий, който е важен минерал в противовес на приема на сол от нашите органи.

Това е изключително важно при днешния ни начин на хранене, когато приемаме големи количества натрий и ни е необходим повече калий, за да се преборим с хипертонията.

5. Орехи

Подобно на бадемите, орехите са считани за много калорични, защото са заредени с мазнини. Но отново трябва да припомним, че не всички мазнини са еднакви.

Орехите са пълни с омега-3 мазнини, чиито ползи са многобройни, като например понижаване на лошия холестерол, подобряване на кръвния поток и намаляване на възпаленията.

Тези ползи са особено важни, ако диетата е с високо съдържание на трансмазнини. Орехите разполагат с голямо количество протеини, така че те действително могат да ни помогнат да отслабнем.

4. Цвекло

В цвеклото са опаковани уникален набор от витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат на телата ни по многобройни начини.

Цвеклото съдържа уникални фитонутриенти, които ни осигуряват детоксикация и антивъзпалителна подкрепа. Те гонят свободните радикали от организма.

В зеленчука е съсредоточена висока концентрация на фолиева киселина, манган и калий. Фолиевата киселина е важен минерал в подкрепа на нервната система на организма, помага той да функционира правилно, подобрява паметта и се бори срещу болестта Алцхаймер.

3. Тиквени семки

Подобно на своите събратя ядките, семената имат лоша слава заради високото съдържание на мазнини, и тиквените семки не са пожалени от това.

Те обаче съдържат добри мазнини, които имат противовъзпалително действие. Тиквените семки са богати на манган и магнезий, които се грижат за здравето на костите ни и подкрепят нервната система.

За хората на диета тиквените семки предлагат добро количество протеини. А повечето протеини означават по-дълго чувство на ситост, което ще ни предпази от консумацията на празни калории.

Вижте още: Девет от най-опасните храни в света

2. Боровинки

Малките плодчета нямат висока концентрация на витамини, но пък са с много високо съдържание на фитонутриенти. И неслучайно, по отношение на здравословните ползи, царят на плодовете е боровинката.

Те съдържат антоцианини, хидроксиканелена киселина, хидроксибензоена киселина и флавоноли. Всичко това носи силна антиоксидантна защита на тялото.

Боровинките спомагат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, укрепват нервната система и помагат на организма да пази чисто дебелото черво.

1. Черен боб

Подобно на лещата, черният боб е здравословен заместител на месото.

Той съдържа големи количества протеини и фибри, които са важни за поддържане на дебелото черво чисто и изхвърляне на отпадъците от организма.

Черният боб съдържат много фитонутриенти, като антоцианин флавоноиди и хидроксиканелени киселини.