10 впечатляващи подземни къщи от цял свят

25631
10 впечатляващи подземни къщи от цял свят

Някои хора, въпреки обичайната практика да се живее на повърхността на земята, предпочитат да живеят под нея. Този начин на живот е интересна алтернатива на обичайните къщи, в които живеем.

За да живееш под земята, трябва да имаш собствени критерии за дом, търсиш къща, наподобяваща тази в любим филм или пък се стремиш към уникалното.

1. Подземна еко къща от Make Architects


Тази къща е проектирана за английския футболист Гари Невил. Структурата съумява да комбинира красота и функционалност по един нов и уникален начин. Резиденцията се разполага върху почти 743 кв. метра, но не по начина, по който вече си го представяте.

Къщата е на един етаж и основната цел при построяването й е да използва минимум енергия. Това е една екологично чиста къща, която щади природата! 

Подземното убежище е построено от местни материали, посредством традиционни методи на строене. Под къщата има източник на гореща вода, който снабдява обитателите й с топлина.

Освен това са инсталирани фотоволтаични панели и турбина за производство на възобновяема енергия. Къщата е вградена в хълма и това я прави неразделна част от местността.

2. Подземен дом с елиптични форми и алпийски гледки

Подобно на къщата на Невил, тази е построена в хълма. Дизайнът обаче е напълно различен. Зад проекта стоят холандски архитекти от SeARCH and Christian Muller Architects.

Характерна особеност на къщата е, че не може да бъде забелязана просто така. Трябва да я потърсите и да знаете от къде може да я видите.

Къщата представлява каменна структура, вградена в хълма. Има два входа. Единият от тях, основният, разкрива пред погледа ви панорамна гледка. Вторият по подземни пътища ще ви изведе до близка плевня.

Благодарение на многото прозорци, подземното жилище изобщо не страда от липса на светлина. Напротив, отвътре е ярко осветено, не защото има лампи, а заради обилната слънчева светлина.

3. Удлин Парк, домът на най-първия световен хобитов мотел

Когато някой ви каже дом под земята, вероятно малцина от вас няма да направят връзка със селото на хобитите. В наши дни това е популярната представа за подземна къща и се е превърнала във вдъхновение.

Фенове се опитват да направят реплики на тези малки къщички, построявайки подобни в хълмове. Някои от тях наистина успяват да създадат уникални и забележителни структури.

Едно от тези успешни начинания е първият хобитов мотел. Той се намира в Удлин Парк, Нова Зеландия. Мотелът е построен с полистиролови блокове – това позволява на всяка стая да бъде прохладна през лятото и топла през зимата.

Изненадващо, стаите са доста просторни. Освен това са добре мебелирани и дори присъстват висококачествени детайли. Всяка къща има собствена кухня и санитарен възел. Вместимостта е 6 души. Край мотела функционират още бар и ресторант.

4. Еко-селище в планините Пресели, Западен Уелс

В планините Пресели на Западен Уелс може да се натъкнете на няколко области с различни домове. Но това селище ще ви впечатли най-силно. Представлява еко-селище и се състои от хижи, направени от слама и кал. Хижите са построени в хълма, разбира се.

Те изглеждат интересно и дори очарователно. Тъй като споменахме еко, няма да се изненадате да разберете, че хората тук сами произвеждат енергията, от която се нуждаят, и отглеждат храната си сами.

Общността е създадена през 1993 година и през първите години от съществуването си остава в тайна. Селището е открито през 1998 година от пилот. Той забелязва отразяването на слънцето в един от слънчевите панели и докладва за откритието си. 

Оказва се, че официалните власти не разполагат с никаква информация за съществуването на селището. Няма и разрешителни за строеж. Последва разрушаване с булдозери. Общността обаче не се предава. Изкарва необходимите разрешителни и построява наново селището си.

5. Къщите от Хобитон, Властелинът на пръстените

Както споменахме по-рано, в наши дни е невъзможно да не направим връзка между подземен дом и филма „Властелинът на пръстените”. Тези хобитови къщи са се превърнали в символ и вдъхновяват много хора от цял свят. Но ако искате да видите истинските къщи от филма, трябва да отидете до Матамата в Нова Зеландия.

Това е мястото, където са заснети сцените в Хобитон. В наши дни те са запазени и се посещават от хиляди туристи всяка година. Никой в страната няма намерение да ги разрушава. Разбира се, не таете надежда да видите интериора на къщичките в Матамата. Всички сцени, включващи интериора, са правени в студио.

Къщите тук не са мебелирани и това ги прави впечатляващи само отдалече. Но с малко повече въображение, можете да си представите липсващата мебелировка.

Вижте още: Съвременна къща за хобити

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg