19-те държави с най-високо качество на живот в света

47919
19-те държави с най-високо качество на живот в света

Организацията с нестопанска цел Social Progress Imperative наскоро обяви своята класация на страните с най-високо качество на живот.

Скандинавските държави се класират високо в „Индекса на социалния напредък“, но по-изненадващото е, че има много големи страни, които се класират по-назад, което пък предполага, че големият БВП на глава от населението не е единственото мерило за високо жизнен стандарт.

Въпреки това, всичките 19 страни са развити държава, така че да имаш силна икономика също е от значение.


"Индексът на социалния прогрес" обединява резултатите от три основни индекса: „Основни човешки нужди“, в който влизат медицински грижи, здравеопазване и подслон; „Основи на благосъстоянието“, който покрива образование, достъп до технологии и продължителност на живота, както и „Възможности“, който разглежда личните права, свободата на избора и общото ниво на толерантност.

Резултатът за всяка държава се изчислява от максималните възможни 100 точки. Ето и кои са страните с най-високо качество на живот:

19. САЩ — 84.62

Влизането на САЩ в топ 20 може да изненада някои хора, а в доклада това е определено като "разочарование," като авторите му посочват, че огромната икономика на страната не означава непременно социален прогрес за много от гражданите й.

18. Франция — 84.79

За мнозина Франция е бастион на либерализма, но страната има слаби резултати по показателя "Толерантност и включване". Слабите резултати по показателя "Възможности" също спомагат за това Франция да е по-назад в класацията, отколкото вероятно би трябвало да бъде.

17. Испания — 85.88

Испания е една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Страната има добра социално-осигурителна система и предоставя добри възможности за балансирането на професионалния и личния живот. Младежката безработица там обаче е висока и се отразява негативно на стандарта на живот на много от гражданите й.

16. Белгия — 86.19

Страната има висок резултат по отношение на соцалния прогрес и демонстрира, че понякога, ако си по-малка държава, е по-лесно да се грижиш за жителите си.

15. Германия — 86.42

Още една държава, която е по-ниско в класацията, отколкото някои смятат. Германия има висок резултат по показателя „включване“, след като прие над 1 милион бежанци в последните няколко месеца, но някои хора се чудят дали инфраструктурата й може да издържи.

14. Япония — 86.54

Страната на изгряващото слънце бележи сериозен социален прогрес в последното десетилетие, най-вече по отношение на включването на жените в работната сила. В страната все още има много малки имигранти, а нивото на самоубийствата на хората под 30-годишна възраст остава високо.

13. Австрия — 86.60

Виена е европейска културна столица, а австрийските ски писти привличат хора от цял свят. Да имаш 14-ата най-голяма икономика в света, по данни на МВФ, също не се отразява лошо на стандарта на живот.

12. Ирландия — 87.94

Британците, които искат да вземат ирландски паспорт след референдума за брекзит, вероятно ще бъдат приятно изненадани да разберат, че Ирландия се класира високо по показателя "Основни човешки нужди".

10. Нова Зеландия — 88.45

Бордът по туризма на Нова Зеландия нарича страната "най-младата в света," а тя определено е и една от най-красивите. Нова Зеландия има много висок резултат по показателя "Възможности", тъй като малобройното население означава, че в страната има много работни места.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

sash
# 0
04:03 | 21 March 2017
Boje kakvi gluposti! V Nova Zelandia e po-trudno da si namerish rabota ot kolkolo navsiakude v Evropa, vkluchitelno Bulgaria!Tochno zashtoto e malko naselena, niama rabota, a za postoianen dogovor na pulno rabotno vreme da ne govorim!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg