19-те най-богати и икономически стабилни градове в света

21595
19-те най-богати и икономически стабилни градове в света

Консултантската компания Arcadis публикува доклад на най-богатите и икономически стабилни градове в света. Тя ги оценява в три сектора на стабилност - „Хора, планета и печалба“, пише Business Insider.

Докладът, озаглавен „Индекс на устойчивите градове 2016: Поставяне на хората в сърцето на устойчивостта на града“, включва „подиндекс печалба“, който подрежда всички градове в света по богатство и устойчивост на икономиката.

Тя изследва представянето на градовете от бизнес гледна точка, комбинирайки мерки, които показват доколко здрава е икономиката. Това са транспортна инфраструктура (железопътен, въздушен транспорт и задръствания по пътищата), лекота за правене на бизнес, туризъм, БВП на глава от населението, значението на града в глобалните икономически мрежи, свързаност от гледна точка на достъп до мобилни телефони и широколентов интернет, процент на заетост.

Градовете са смятани за големи финансови центрове, които са сред най-проспериращите в света и с най-добре развита инфраструктура за живот. Колкото повече бизнес се прави в тези ключови градове, толкова повече пари текат в тях.

Компанията отбелязва, че „подиндексът печалба е свързан с богатството на градовете така, както индикаторът за икономическото развитие е свързан с БВП на глава от населението в града".

Вижте водещите 19 града в класацията:

19. Куала Лумпур, Малайзия

Азиатският град е един от ключовите центрове на ислямските финанси и има един от най-бързите темпове на икономически растеж в света.

18. Сеул, Южна Корея

Градът е на първо място в друг ключов подиндекс на Arcadis (социална устойчивост), който показва, че Сеул има най-ниските нива в света на неравенство в доходите и престъпност.

17. Копенхаген, Дания

Датската столица е оценена високо по всички индекси на Arcadis, не само по този за икономическо богатство.

16. Амстердам, Холандия

Според Arcadis Амстердам показва един от най-добрите баланси в индекса в трите стълба на устойчивост и той се е превърнал в икономическо богатство.

15. Макау, Специална административна област на Народна република Китай

Не е изненадващо, че градът, който е една от хазартните столици в света и има население от едва 600 000 души, попада в класацията на най-богатите градове.

14. Виена, Австрия

Австрийската столица има процъфтяващ туристически сектор и една от най-добрите транспортни инфраструктури в Европа.

13. Абу Даби, ОАЕ

Богатата столица на ОАЕ е оценена високо за икономически просперитет, но получава ниска оценка за екологична устойчивост.

12. Сан Франциско, САЩ

Градът е голяма туристическа дестинация и в него живеят някои от най-богатите хора в света. Но макар Сан Франциско да постига огромни печалби и да е чудесно място за правене на бизнес, той има едни от най-лошите нива на неравенство на доходите в класацията на Arcadis.

11. Мюнхен, Германия

Не е изненадващо, че столицата и най-голям град на германската провинция Бавария попада в класацията, тъй като едни от най-големите компании в страната се намират тук.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

White
# 0
09:09 | 15 September 2016
Прага преди Париж и Ню Йорк?! Най-богатата област ЕС?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...