25 мита за оцеляването

26420
25 мита за оцеляването

В наши дни възможностите да пътуваме са много. Нарасна и популярността на екстремните пътешествия. Когато пътуваме надалеч от родината си или отиваме на място, което ни е тотално непознато - като култура, климат и т.н., е важно да можем да се погрижим за сигурността си.

Налице са много съвети, които ще чуете по телевизията, ще прочетете или пък ще ви даде приятел. Работата е там, че част от тях могат да се окажат по-вредни, отколкото полезни.

Днес ще развенчаем митовете за оцеляване. Приготвили сме 25 теми.

1. Веднага открийте храна


Човекът може да оцелее няколко седмици без храна, изцяло на запасите на тялото си. Налице са обаче много други причини, поради които може да умрете - травма, радиация, отравяне, болест и т.н. Храната е най-малкият ви проблем!

2. Можете да накладете огън с две пръчки

Да запалите огън по този начин е доста трудно. Дори невероятно!

3. Гледайте шоу програми за оцеляване

Подобни шоу програми са интересни, но не те увеличават шансовете и способностите ви да оцелявате.

4. Трябва да изсмучете отровата при ухапване от змия

Клинични изследвания, проведени от учени от университета на щата Аризона, сочат, че изсмукването на отровата води до увреждания на тъканите около раната. Ледът и силното превързване на раната също водят до повече вреди, отколкото ползи.

В най-добрия случай промийте раната, направете превръзка и отидете в болница възможно най-бързо.

5. Можете да избягате от мечка

Не, не можете. Дори известният спринтьор Болт не може да го направи.

6. Трябва да се преструвате на умрели, когато им мечка наблизо

Всъщност, зависи каква е мечката. Ако е гризли, вероятно е добра идея да паднете ничком на земята и да предпазите всички жизненоважни органи, правейки се на мъртви. Но ако край вас е кафява мечка, подобна постъпка е безмислена.

Трябва да се представите за възможно най-страховити и големи. Свалете горната си дреха, започнете да викате и да тропате. Задължително не гледайте мечката в очите!

7. Най-добрият начин да неутрализирате акула - ударете я по носа

Този способ наистина работи. Но знаете ли колко е трудно да ударите точно носа на акула, когато ви атакува? По-скоро ще си вкарате ръката в устата й.

8. Веднага потърсете вода в пустиня

За предпочитане е да седите на сянка и да се стараете да губите възможно най-малко пот през деня. Ако се налага да се движите, правете го през нощта, когато температурата е по-ниска.

Има хора, които умират до 4 часа след излизане на разходка в пустинята посред бял ден. Други оцеляват до 2 дни, когато се придвижват през нощта.

9. Пийте урината си, за да утолите жаждата си

Ако го направи веднъж, надали ще навредите на здравето си. Трябва да знаете обаче, че консумацията на урина води до прегряване на организма. Ще трябва да избирате най-малкото зло.

10. Можете да намерите течности в кактуса

По-скоро ще се натъкнете на неприятност. По аналогия с урината, организмът трудно се справя с преработването на токсините, които съдържат. Можете да си навлечете топлинен удар. Съществува обаче един кактус, който можете да пиете без последствия - ферокактус Вислизена.

11. Няма причина за притеснения, тъй като пътешествието е кратко

Винаги трябва да сте нащрек за неочаквани ситуации. Дори ако отивате на еднодневно пътешествие в пустинята.

12. Хеликоптерите спасяват хора на всякакви места

В много случаи това не е така. Има места, които хеликоптерите не могат да достигнат, особено високо в планината.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

stoimen
# 0
23:08 | 10 August 2016
palni gluposti vobshte ne sam suglasen
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg