5 от най-старите компании в света

6318
5 от най-старите компании в света

Най-големите компании днес са направо деца, от гледна точка на историята. Техните дейности дори не са били възможни преди индустриалната революция.

Microsoft, например, се появява в 1975 г.

Дълголетниците сред компаниите са рядкост. Една трета от фирмите във Fortune 500 от 1970 г. през 1983 г. вече не са съществували - дали са фалирали, погълнати или са се разпаднали.

Много е трудно да се определи точната възраст на компаниите. Някои компании първоначално са съществували под формата на търговски организации, други са се появили след сливания и придобивания.

LG Oled TV

От Investopedia разглеждат историите на 5 от най-старите компании в света:

1. Consolidated Edison

Con Ed, както я наричат нюйоркчани, стартира през 1823 г., когато получава правителствени пари, за да инсталира мрежа за осветление на газ в долен Манхатан. Тогава тя се наричала New York Gas Light. Мрежата трябвало да замени газовите лампи, които били там от 1760 година.

През 1824 г. New York Gas Light е листната на борсата NYSE и е най-старата компания, търгуван на нея.

В началото на 20-ти век тя започва да се занимава и с електричество. Днес компанията доставя електричество на над 3 млн. души в Ню Йорк и окръг Уестчестър, и газ на над 1 милион.

2. Lloyd's

Компанията от Лондон днес е водеща в сектора на застраховането, но започва съвсем скромно, в заведение от 17-ти век. По това време Лондон тъкмо се оформя като търговски център, което създавало голяма нужда от застраховки на кораби и товарите им.

През 1688 г. кафенето на Едуард Лойд станало обичайното място, където можели да се сключват сделки за застраховки. Там търговци и капитани се срещали и договаряли условията си. 300 години по-късно Lloyd's е водеща застрахователна компания и предлага продукти от всички сфери на застраховането.

Компанията добива популярност в САЩ след земетресението в Сан Франциско от 1906 г. Тогава Катбърт Хийтот от Lloyd's става известен с обещанието си, че ще изплати щетите на всички клиенти в пълен размер, независимо от условията по договорите им. Това земетресение излиза много скъпо на компанията - тя плаща около 50 милиона долара, което е нечувана сума по онова време и се равнява на около 1 млрд. долара в днешни пари. Сметката била огромна, но Lloyd's платили всичко на всички без да оспорват и една щета и си създали непоклатима репутация.

3. IBM

Миналия месец IBM стана на 100 години. Нейният предшественик Computing-Tabulating-Recording Company е основан на 16 юни 1911 г. от финансиста Чарлз Ранлет Флинт.

IBM има колоритна 100-годишна история. Компанията е един от пионерите на социалното осигуряване и гражданските права в САЩ. Била е обвинявана за доставяне на техника на нацистите по време на Втората световна война.

В продължения на десетилетия тя е най-голямата технологична компания в света, но през 80-те години започна да изостава от конкурентите си в областта на иновациите.

През 90-те години новият CEO Луис Герщнър я изправи на крака и я върна сред гигантите.

4. Tuttle Farm

Компанията от Ню Хемпшир е брилянтен пример за фамилен бизнес. В момента тя се ръководи от 11-то поколение и това е най-старата семейна компания, която няма прекъсване на дейността си в САЩ.

Всичко започва през 1630 г., когато Джон Търтъл пристига в САЩ.

В своите 380 г. съществуване тя е преживяла раждането на супермаркета и падението на семейните магазинчета.

5. Kongo Gumi

Въпреки че те вече не се търгуват, няма как да не споменем в една такава класация японския строител Kongo Gumi. До 2006 г. това бе най-старата компания в света, която не е прекъсвала операции цели 14 века.

Няма грешка - компанията има история от общо 1 428 години. Тайната на този успех е нейната способност за адаптация. Когато по време на Втората световна война, строителството на храмове (тяхната основна дейност) не било на мода, те се ориентирали към производство на ковчези.

За успеха има значение и това, че тя оперира в стабилен сектор - строителството на будистки храмове е един от най-малко волатилните бизнеси.

Дори и силната вяра в будизма обаче не успя да ги спаси от забавянето на на японската икономика. Дълговете на компанията достигнаха до 343 млн. долара през 2006 г. и тя бе придобита от Takamatsu - голяма строителна компания. Така 14-вековната Kongo Gumi стана само едно звено.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

jouie
# 0
12:07 | 19 July 2011
A дестилериите за уиски къде са - повечето съществуват от 3-4 века :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg