7 от най-странните световни ритуали

21523
7 от най-странните световни ритуали

Извадени от техния културен контекст, някои ритуали могат да се смятат за странни, ненужни, дори откровено луди - но не и за тези, които ги изпълняват.

Какви са най-странните ритуали по света?

1. Раждане


В Индия съществува практиката да се хвърлят новородени бебета от върха на 15-метров храм. Ритуалът е на половин хилядолетие и с него се смята, че децата украпват и се обричат на късмет в живота.

Струва си да споменем, че бебетата не падат на земята, а са хващани от последователи.

2. Сватба

Историята на някои сватбени обичаи е странна сама по себе си. Идеята за кума произхожда от Германия, където младоженецът избира приятел, с когото да отвлече булката преди сватбата.

Смята се, че кумът е изпълнявал ролята на защитник на избраницата на приятеля си - трябвало да я пази от други ухажори.

В Шотландия булката е изправена пред съвсем различно предизвикателство. Практиката на "почерняне на булката" включва покриването й с лошо миришещи неща като развалени яйца, мистериозни сосове, брашно и каквото друго шаферките могат да измислят. Задължително е булката да вкуси от тях.

Вижте още: Най-странните състезания в света

3. Храна

През септември или октомври всяка година жителите на тайландския Пукет се въздържат от ядене на месо в продължение на девет дни, за да участват в традиционния фестивал.

Акцентите на събитието са неговите невероятни мазохистични ритуали: мъже и жени пробиват бузите си с копия и ножове. Вярва се, че китайските богове защитават последователите си от болка и страдание, но доста хора носят белези след фестивала.

4. Смърт

В Тибет някога е имало погребален обичай, по време на който се прави дисекция на тялото и частите от него се оставят на планински връх.

Китай изкоренява повечето местни ритуали, включително и небесните погребения, както са известни. През 80-те години на миналия век обаче все още е възможно да се наблюдава нещо подобно с разрешение на семейството.

5. Огън

Самозапалването е практика най-вече на религиозните фанатици. В исторически план използването на огън в ритуалите е акт на пречистване или тестване на границите на човешкото тяло.

Въпреки че нито една религия не изисква от своите последователи да се подпалват, има няколко, които насърчават ритуалите с огън.

В шинто светилищата и будистките храмове на Япония монаси и миряни ходят боси върху жарава, за да преодолеят своите страхове. „Ходенето върху огън“ съществува в Северна Африка, Хаити, Карибски басейн и Югоизточна Азия.

В България ритуалът се нарича нестинарство.

6. Плодовитост

Hounen Matsuri е известен като най-големия фестивал на фертилността в Япония. На 15 март всяка година доброволци се борят за шанса да носят дълъг дървен фалос (2.5 метра) от единия до другия край на града, за да гарантират плодовитостта на жителите на град Комаки.

7. Кръв

Всички благочестиви християни вярват в силата на виното, което символизира христовата кръв, всеки път, когато те вземат причастие. Някои хора в различни части на света просто правят още една крачка напред, като използват истинска кръв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Erosi
# 0
22:01 | 23 January 2019
Very mnogo good
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg