7 слабопознати архитектурни чудеса

15133
7 слабопознати архитектурни чудеса

Всички сме чували за Колизеума, Великата китайска стена и Тадж Махал. Но какво можем да кажем за слабопознатите архитектурни чудеса по света - тези, създадени от човешка ръка?

В следващите редове ще разкрием част от скритите чудеса.

Парламентът в Румъния


Той e най-голямата, най-скъпата и най-мащабната цивилна административна сграда в Букурещ. Построен е от мразения от мнозина комунистически диктатор Николае Чаушеску.

Сградата е толкова голяма, че трудно може да бъде побрана в обектива на фотоапарата. Парламентът разполага с 3100 стаи, разположени върху 330 000 кв. метра площ.

Сградата е построена през 1984 година в неокласически стил. Състои се от 12 етажа и още 8 етажа под земята. Проектът струва безпрецедентните 3.3 милиарда евро.

За построяването на парламента една пета от централната част на Букурещ е била срината, в това число повечето от историческите райони, над 30 църкви и синагоги и около 30 000 домове.

Килимите на основното ниво, които са дълги стотици метри, са били изтъкани в самата сграда по време на строежа й. Заради размерите им тъкането им извън парламента е било невъзможно.

Голямата джамия Дженне в Мали

Построена е през 1907 година. Джамията представлява най-голямата кална структура в света, изградена почти изцяло от изпечени на слънце тухли, пясък и гипс на остовата на кал.

Специалистите определят сградата като едно от най-големите постижения на местния архитектурен стил. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1988 година.

Изключително горещите лета в Северна Африка предизвикват образуването на цепнатини в калта и я отслабват с всяка следваща година. Преди ежегодния валежен сезон местните заедно покриват цялата сграда с глина.

Крепостта Деравар в Пакистан

Крепостта е с монументални пропорции. 40-те впечатляващи бастиона на Деравар се издигат в пустинята и образуват квадратна формация.

Това е величествена структура в средата на пустинята. Много хора нямат представа за съществуването на крепостта, включително живеещи в Пакистан.

Вижте още: Вековни сгради в сянката на небостъргачи: 25 уникални снимки

Чанд Баори в Индия

Една от най-зашеметяващите гледки в Индия представлява Чанд Баори. Това е зрелищно квадратно стълбище. Дълбоко е 13 етажа. На дъното ви очакват изумрудено зелени води.

Впечатляващият пъзел от симетрични стъпала формира път към дълбините. Тук ви очакват 3 500 стъпала. Чанд Баори е едно от най-дълбоките и големите от вида си места в цял свят.

Построен е от крал Чанда от династията Никумба през 800 и 900 г. след Христа.

Стари мост в Босна и Херцеговина

Ако всяко архитектурно творение има история, Стари Мост се радва на историческо завръщане.

Старият мост е изграден от 456 блокове през 1566 година от турския архитект Мимар Хайрудин. Представлява сърцето на града от 427 години насам. 

Прегърбеният мост се намира в град Мостар, където минава река Неретва. Широк е 4 метра, дълъг е 30 метра и е висок 24 метра. В наши дни представлява един от най-разпознаваемите забележителности в Босна и Херцеговина. Стари мост е отличен пример за ислямската архитектура на Балканите.

През 1990 година мостът е разрушен от бушуващата босненска война. С обявяването на мир започва обновяването на града и на моста. През 2004 година новият "стар мост" е отворен за ползване.

Мостът може да се е променил, в сравнение с едно време, но една местна традиция се е запазила - скачането от моста в ледените води на Неретва.

Великата стена в Индия

Всички сме чували за Великата китайска стена, но малцина знаят, че в Индия също има подобна стена.

Това е втората по дължина стена в света. Намира се в Ражастан. Стената е дебела 4.5 метра в някои свои части, дълга е 36 км и разполага с 7 порти.

Местен владетел на име Рана Кумба построява стената през 1443 година с цел да предпази своята крепост, разположена върху хълм наблизо.

Легенда разказва, че въпреки всички опити, стената не била завършена. Най-накрая владетелят решил, под влиянието на своя духовен съветник, да бъде направена саможертва. Доброволец дал живота си, за да защити другите. Днес основната порта се намира там, където тялото на доброволеца паднало бездиханно.

През 19 век стената е удължина и в момента защитава повече от 360 храма, намиращи се край стената.

Джамията Шейх Лотфола в Иран

Представлява архитектурен шедьовър на иранската архитектура. Джамията се намира в град Исфахан и е построена между 1603 и 1619 години по време на управлението на Шах Аббас I. Наречена е на името на свекъря на владетеля, Шейх Лотфола.

Джамията е нетипична, тъй като не се състои от минарета. Тук няма да откриете и вътрешен двор. Вероятната причина за това се крие във намерението джамията да не бъде предназначена за обществено ползване. Тя е трябвало да служи само на съпругите на шейха.

Куполът на джамията представлява вълнуваща гледка - той променя цветовете си в течение на деня - става от кремав до розов.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg