9 древни и митични цивилизации, унищожени за една нощ

32420
9 древни и митични цивилизации, унищожени за една нощ

Представете си всичко, което познавате - приятели, семейство, дом и роден град – да изчезне за една нощ.

Световната история помни подобни катаклизми, при които цели градове и дори цивилизации изчезват за броени часове.

Вижте девет от тях:


Акротири

Западната цивилизация отдавна е очарована от древните гърци: раса, която напредва със свръхчовешка скорост в области като изкуство и наука. Но гърците не са първата подобна цивилизация, която възниква в Европа.

Точно както модерна Европа се възхищава от Архимед, Платон и Омир, така гърците са се възхищавали от минойците.

Цивилизацията им възниква на остров Крит около 2700 г. пр.н.е., и постепенно населва бреговете на Егейско море. Те изграждат извисяващи се дворци, триетажни сгради, павирани пътища и създават първите отводнителни системи в Европа.

Докато останалите народи все още живеят в колиби, минойците създават империя, която изчезва за една нощ с унищожаването на Акротири.

Малко търговско пристанище, градът има нещастието да бъде изравнен със земята, когато вулканът Тира (на днешния остров Санторини) изригва. Той незабавно е затрупан с пепел.

Изригването предизвика цунами, които разбива Крит на парчета, а цялата минойска цивилизация се превръща в пепел.

Континент Му

За разлика от останалите в този списък, Континентът Му никога не е съществувал. Смята се, че това е легенда, възникнала от преведени писмени паметници на маите.

Идеята за праконтинент, който потъва в Тихия океан преди около 25 хиляди години и оставя само бледи следи и разбъркани улики в места като Индия, Латинска Америка и Великденските острови, е неустоима за разгадаване от историци и изследователи мистерия.

Подобно на Атлантида, смята се, че населението на Му е концентрирано в десетки блестящи градове. Те оказват влияние върху развитието на всички велики цивилизации, докато техният континент не изчезна в зората на историята, погълнат само за една нощ от пожари и наводнения.

В днешни дни няма никакви доказателства, че този континент някога е съществувал. От време навреме обаче се появяват сведения, че на дъното на океана са открити подводни земни маси, които е възможно да са част от него. 

Вижте още: 10 умишлено потопени градове и села

Лулан

За разлика от митичния Mу, античният китайски град Лулан със сигурност е реален: съвременните туристически фирми често организират екскурзии до него.

Въпреки това неговото внезапно и неочаквано унищожаване великодушно може да се опише и като „украсена истина“.

Разположено на стария път на коприната, в легендите Лулан е богато и плодородно кралство: оазис в суровата заобикаляща го пустиня, в който живеят 14 000 души.

Реалността е малко по-различна. Съвременните изследвания показват, че градът е бил просто малка отбивка за почивка в средата на пустинен път.

Според легендите, увеличението на населението довело до тежко свръхпроизводство, което пък причинило опустошителни пясъчни бури. Оазисът пресъхнал.

Друга теория гласи, че той не издържал на номадските нападения в продължение на един век и жителите му потърсили други места за живот.

Каквато и да е истината, от 7 век Лулан е празен - оставен да гние в жегата на пустинята.

Йос (Ys)

Легендата за Йос е това, което се случва, когато се сблъскат митът за Атлантида с този за Содом и Гомор.

Разположен успоредно на модерен Бретан във Франция, за Йос се смята, че е грандиозен град-държава, защитен от морето със специална система, която пази населението от удавяне при прилив.

Застроен между 1500 пр.н.е. и 5 век, смята се, че това е дълбоко неморално място, което е унищожено от краля, който заповядал да отворят язовирните стени, за да спре разврата.

Така целият град е потопен под вода. Въпреки че е възможно да е част от историята, днес легендата за Йос е просто интересна история, която е разказвана от поколение на поколение.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

JJIvanov
# 0
12:01 | 27 January 2016
След серия от земетресения вкл на канарите,западна гърция,сицилия дойде инфо че Атлантида е била унищожена/столоцата и малък регион около нея за около 26 часа ..Станало това преди 9902 години //
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg